Prima pagina

Danezii cumpara fabrica de lactate de la Campulung

31.10.2006, 18:57 54

Nordex Foods, producatorul danez de branzeturi albe, a cumparat la Campulung una dintre fabricile producatorului local de lactate Lactag SA. Surse de pe piata au estimat valoarea tranzactiei la cateva sute de mii de euro. Suma exacta nu a fost dezvaluita de niciuna dintre parti.
"Tranzactia a fost finalizata. In acest moment, fabrica de la Campulung este in renovare in vederea instalarii noilor echipamente", a declarat directorul general al Nordex Foods Danemarca, Keld Pedersen. Surse din interiorul companiei au declarat ca achizitia face parte din strategia de consolidare a pozitiei firmei in Europa de Est.
Nordex Foods Group este unul dintre principalii exportatori danezi de lactate si are 195 de angajati. Compania produce in Danemarca si Austria, in mare parte pentru export.
Fabrica de la Campulung are o capacitate de 400 de tone de cascaval pe an si se intinde pe 3.500 metri patrati. Danezii vor produce aici branzeturi albe, in special feta, si estimeaza ca vor angaja 20 de persoane. Productia va incepe in aprilie 2007.
Lactag detine alte doua fabrici de lactate la Pitesti si Costesti. Cifra de afaceri a companiei pe 2005 a fost de 16,8 mil. RON (4,4 mil. euro), cu un profit de 11.345 RON pe aceeasi perioada.
Cu un an inainte, in 2004, Lactag a inregistrat o cifra de afaceri de circa 3,9 mil. euro. Directorul general al Lactag, Nicolae Oita, a declarat ca firma pe care o conduce va fi furnizorul de materie prima si semifabricate pentru fabrica daneza.
El a mai precizat ca banii obtinuti in urma tranzactiei vor finanta o largire a gamei de produse Lactag si modernizarea celorlalte doua capacitati de productie.
Piata produselor lactate s-a ridicat anul trecut la circa 800 de milioane de euro, principalii jucatori fiind Friesland, Danone, LaDorna, Hochland, Albalact, Covalact (aflat in parteneriat cu Campina).
Romania a negociat cu Uniunea Europeana o cota de 3,3 miliarde de hectolitri, din care circa 1,2 miliarde sunt realizate in sistem industrializat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO