Prima pagina

De acum, bugetul se discuta la liber

21.03.2001, 00:00 3



Ministerul Finantelor a prezentat proiectul de buget, cu principalii lui indicatori. Acest proiect poate suferi modificari in urma discutiilor cu FMI. Intre cele doua parti exista diferente in ceea ce priveste modul de calcul al unor indicatori macroeconomici, precum cresterea economica, taxa pe valoarea adaugata si deficitul bugetar.

Proiectul de buget pentru acest an prevede cresterea cheltuielilor pentru pensii si asistenta sociala, pentru transporturi, infrastructura si locuinte, pentru aparare si industrie, dar si o marirea sumei alocata pentru cheltuieli de investitii, a anuntat luni ministrul finantelor Mihai Tanasescu. Premierul Adrian Nastase a afirmat ca este importanta dimensionarea corecta a numarului de personal si a investitiilor.

"Acum, cand vedem agitatia din zona Balcanilor, instabilitatea politica de la Rasarit, evolutiile din Moldova care nu pot fi apreciate in totalitate, intelepciunea actului de guvernare pentru urmatorii ani va fi esentiala", a precizat Nastase.

Produsul Intern Brut (PIB) este estimat la 1.083.900,0 mld. lei, iar cursul mediu de schimb luat in calcul este de 28.500 lei pentru un dolar.

Cheltuielile pentru asistenta sociala si pensii vor creste de la 9,7% din PIB, in 2000, la 10,6%, iar cheltuielile pentru sustinerea transportului de calatori pe calea ferata, constructie de locuinte, serviciile publice comunitare se vor ridica la 4,8% din PIB, cu 0,2% mai mult fata de anul precedent.

Invatamantul va primi 4% din PIB, Sanatatea, 3,7%, Agricultura, 1%. Industria, care include si sumele pentru continuarea lucrarilor de la Cernavoda, subventiile pentru extragerea de carbune si pentru inchiderea minelor, va primi 0,9%, in crestere cu 0,1% fata de anul 2000.

Ordinea Publica are prevazut 1,9%, iar Apararea peste 1,5% din PIB. Ministrul finanelor a spus ca Apararea va primi in total in acest an 1 mld. dolari, diferenta pana la acesta suma urmand sa fie asigurata, pe langa bugetul de stat, din surse externe.

Cheltuielile de personal vor scadea de la 5,5% in 2000 la 5,3%, cheltuielile materiale sunt prevazute sa se reduca de la 7% la 6,8%, iar cheltuielile de investitii vor creste la 3,4%, cu 0,6% mai mult decat in 2000.

In 2001, impozitul pe profit va reprezenta 2,4% din PIB, impozitul pe salarii si venit, 2,9%, contributiile la asigurarile sociale de stat vor creste cu 1,1% ca pondere in PIB, TVA va crestere cu 0,3%, iar taxele vamale si accizele vor cunoaste o usoara scadere, respectiv o tendinta de crestere ca pondere in PIB.

Tanasescu a mai spus, in cadrul prezentarii facuta sindicatelor a proiectului de buget, ca, in anul 2000, investitiile au crescut cu 5% fata de 1999, nivelul investitiilor crescand cu circa 39,3% in perioada 1996-2000.

In proiectul de buget, datoria publica reprezinta 29% din PIB, din care 21,8% este datorie externa, iar 78,2% - datorie interna. In totalul acestei datorii, titlurile de stat reprezinta 57%, fata de ponderea detinuta anul trecut de 45%.

Cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice vor fi de 0,5% din PIB, fata de 0,2% in 2000Tanasescu a mai spus ca, in acest an, creditele restructurate reprezinta 21%, in scaderea de la 37% in 2000, deoarece se conteaza pe rambursari de 13.000 mld lei.

Ministrul Finantelor a afirmat ca sarcina de plata la datoria externa este de 1,8 mld. dolari, din care datorie directa de 1,1 mld. dolari si garantii de 0,7 mld. dolari.

El a adaugat ca valoarea creditelor externe pe care le va primi Romania este calculata la 1,5 mld. dolari, sursele fiind finantarile de la institutiile financiare internationale (Banca Mondiala, Uniunea Europeana), emisiuni de obligatiuni pe piata privata de capital si din finantarea de proiecte. Finantarea deficitului bugetar este prevazuta in proportie de 35% din surse interne si de 65% din surse externe.

Mihai Tanasescu a apreciat ca deficitul bugetar de 3,7% din anul 2000 a fost cauzat, in principal, de deficitul bugetului asigurarilor sociale de stat (4.685,8 miliarde lei) si de depasirea intrarilor de credite externe, ca urmare a contractarii unor imprumuturi la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO