Prima pagina

Discutia despre majorarea TVA continua pana la sfarsitul lunii

05.08.2005, 20:32 15

Guvernul va lua o decizie in privinta majorarii TVA pana la sfarsitul acestei luni, dupa ce vor fi facute analize detaliate asupra efectelor unei astfel de masuri, a fost concluzia unei discutii care a avut loc ieri intre membrii Cabinetului.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Calin Popescu Tariceanu inca ezita, insa in acelasi timp admite ca majorarea TVA ar fi cea mai simpla masura care sa acopere necesarul de venituri ale bugetului de stat atat pe anul in curs, cand inundatiile au provocat cheltuieli suplimentare semnificative, dar mai ales anul viitor, cand Romania va avea nevoie de echivalentul a 1,5% din PIB pentru cofinantarea fondurilor alocate de Uniunea Europeana.

De asemenea, fara o masura precum cresterea TVA, care garanteaza un plus de venituri la buget, va fi greu de aplicat promisa reducere a contributiilor sociale, cu cel putin doua puncte procentuale de la 1 ianuarie 2006, fara a pune in pericol resursele pentru plata pensiilor.

In cursul discutiilor de ieri din cadrul sedintei guvernului, aproape toti ministrii s-au declarat in favoarea deciziei de majorare a TVA.

Dupa ce in urma cu o luna premierul s-a ferit sa sustina ideea lansata de ministrul sau de finante privind ridicarea nivelului TVA la 22%, Tariceanu a declarat miercuri seara ca majorarea TVA nu este un scop in sine, ci trebuie analizata in raport cu obligatiile asumate de Romania in procesul de integrare europeana.

"Marirea TVA nu este o ambitie a cuiva, ci deriva din ceea ce Romania isi propune, din viitoarea ei calitate de tara membra a UE", a spus Tariceanu. Probabil ca PNL inca nu era la curent cu aceasta viziune a presedintelui sau, purtatorul de cuvant al partidului, Eugen Nicolaescu, sustinand anterior ca "modificarea TVA nu este luata in discutie".

Una din solutiile de rezerva pregatite la Ministerul Finantelor este majorarea impozitelor pe cladirile si autoturismele cu valoare peste medie, conform unor principii de echitate sociala de genul "bogatii sa plateasca mai mult, ca tot au de unde". O astfel de propunere ar urma sa fie promovata chiar de un ministru liberal, in masura in care ar intruni sustinerea necesara.

"Este vorba de un proiect prin care planuim sa majoram substantial impozitele pentru masinile cu capacitate cilindrica mare si sa stabilim un principiu conform caruia cei care detin imobile cu suprafata mai mare de 100 m2 sa plateasca un impozit pe metrul patrat mult mai mare decat cei care detin suprafete mai mici", este tot ce a declarat legat de acest subiect ministrul finantelor, Ionut Popescu, fara a oferi detalii legate de pragul de diferentiere in cazul autoturismelor.

Oricum, Ministerul Finantelor continua sa ignore regula prevazuta de Codul fiscal conform careia modificarile care urmeaza sa fie aduse legislatiei in domeniu ar trebui anuntate cu sase luni inainte de intrarea in vigoare. Iar de aceasta data nu mai este vorba de o situatie de urgenta, cum a fost in cazul introducerii cotei unice, ci de incoerenta politicii fiscale si de lipsa de sprijin din partea partidelor politice pentru proiectele ministrului Ionut Popescu.

In acest context, federatia patronala din industria alimentara, Romalimenta, a avertizat ieri ca majorarea cotei TVA, aplicabila si pentru produsele alimentare, va duce la o scadere a consumului de hrana elementara care asigura sanatatea populatiei, precum si la diminuarea productiei industriei romanesti, cu efecte asupra agriculturii. Reprezentantii asociatiei sustin ca printr-o fiscalitate mai ridicata va fi impulsionata din nou dezvoltarea economiei subterane si, implicit, a coruptiei.

razvan.voican@zf.ro ; doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO