Prima pagina

Doar 14% dintre IMM-uri se finanteaza prin credite bancare

28.05.2008, 12:28 6

"Potrivit statisticilor BNR doar 14%-15% din IMM-urile infiintate in Romania folosesc credite bancare pentru a se finanta. In Uniunea Europeana, raportul este invers: doar 22% din IMM-uri practica in mod exclusiv autofinantarea", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor (FNCG), in cadrul seminarului "Cand va deveni finantarea bancara motorul de crestere al IMM-urilor?" organizat de ZIARUL FINANCIAR si Alpha Bank.

Sergiu Oprescu, presedinte executiv al Alpha Bank Romania a spus ca aceasta situatie nu se datoreaza doar bancilor, ci si perceptiei intreprinzatorilor mici asupra colaborarii cu bancile, in privinta finantarilor.

El a mai adaugat ca sectorul IMM-urilor din Romania are un decalaj foarte mare fata de UE si in ceea ce priveste productivitatea (ca valoare adaugata pe angajat). Daca in UE IMM-urile cu mai putin de 50 de angajati inregistreaza o productivitate de 39 mii de euro pe angajat, in Romania acest indicator este de patru ori mai redus (9,4 mii euro valoare adaugata pe angajat).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24