Prima pagina

Doar un miliard de litri ne mai sting setea

26.06.2003, 00:00 16

Un miliard de litri! Atat estimeaza imbuteliatorii de apa minerala ca va inghiti piata anul acesta, daca vom avea parte in continuare de canicula.
"Daca temperaturile ridicate care s-au inregistrat inca din luna mai se vor mentine pana in august - septembrie, ne asteptam ca anul acesta sa fie imbuteliati circa un miliard de litri de apa minerala", a declarat ieri Peter Elek, directorul general al Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM).
In aceste conditii, piata apelor minerale va ajunge la aproape 280 de milioane de euro, cu 4% mai mult decat anul trecut.
Elek a precizat ca, daca in 1993 se imbuteliau 110 litri de apa minerala, in 2002 cantitatea a crescut la 840 milioane de litri. "Exista resurse naturale pentru dublarea acestei cantitati, dar piata nu poate inghiti atat de mult", a mai spus el.
Un roman a baut anul trecut 36 de litri de apa minerala, cu mult mai putin decat un italian sau un german. "Consumul a crescut de la 6 litri pe cap de locuitor in 1993, la 36 de litri in 2002. Este putin daca ne comparam cu tari precum Franta, Germania sau Italia, care au un consum de peste 100 de litri de apa minerala pe cap de locuitor", a mai spus Elek.
Desi specialistii in domeniu sustin ca apele minerale romanesti nu sunt cu nimic mai prejos fata de cele din Uniunea Europeana din punctul de vedere al calitatii, produsele autohtone nu prea reusesc sa iasa pe pietele externe.
"Anul trecut exporturile de apa minerala s-au ridicat la 1,5 milioane de dolari, ceea ce reprezinta un procent de sub 5% din productia totala", a spus Mihail Ianas, directorul general al patronatului APEMIN.
SNAM detine circa 30 de licente de exploatare a zacamintelor minerale. Societatea extrage si livreaza apa minerala catre 28 de firme din domeniul imbutelierii si comercializarii. Pentru fiecare litru de apa livrat, imbuteliatorii (Romaqua, European Drinks, Dorna, Perla Harghitei, Bibco etc.) platesc SNAM cate 60 de lei.
Anul trecut pe piata a avut loc una din cele mai importante tranzactii, Coca-Cola preland  producatorul de ape minerale Dorna Apemin, afacere de aproape 40 milioane de dolari.
Anul acesta compania franceza Perrier Vittel urmeaza sa ia o decizie in privinta fabricii de imbuteliere de la Miercurea-Ciuc. "Societatea Nationala a Apelor Minerale a descoperit doua zacaminte de apa minerala la Miercurea-Ciuc, unul dintre acestea fiind concesionate de compania franceza Perrier Vitel, cea care producea apa minerala Ana Vie. Pentru ca nu a putut sa castige din piata in detrimentul producatorilor autohtoni, compania a decis sa inchida fabrica. Chiar daca nu a functionat, compania franceza si-a platit toate obligatiile catre stat si SNAM. Anul acesta ii expira licenta de imbuteliere, iar compania trebuie sa decida daca se va retrage definitiv de pe piata romaneasca sau nu", a spus Mihail Ianas, directorul general al patronatului APEMIN.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO