Prima pagina

Dolarul se indreapta spre minimul anului

Dolarul se indreapta spre minimul anului
26.10.2004, 00:00 13

Dolarul a inregistrat ieri cea mai puternica scadere dintr-o serie inceputa cu cinci zile in urma si care nu pare sa se apropie de final.
Moneda americana a coborat cu 476 de lei pana la 32.076 de lei, cel mai scazut nivel de la inceputul lunii februarie. Intr-o singura saptamana dolarul a pierdut 1.028 de lei, de la un curs de 33.104 lei.
Fata de inceputul anului dolarul a pierdut 482 de lei, iar euro a scazut cu 160 de lei.
Cei care au luat credite in dolari se pot declara cei mai fericiti debitori, iar cei care si-au plasat economiile in moneda Unchiului Sam sunt cei mai ghinionisti.
Deprecierea dolarului de la Bucuresti a fost alimentata de evolutia cursului dolar/euro pe pietele internationale, unde moneda americana a inregistrat pierderi substantiale pe fondul ingrijorarilor legate de cresterea deficitului de cont al SUA si al atingerii unor noi recorduri pentru pretul petrolului.
Cursul oficial al dolarului este calculat de Banca Nationala in functie de cotatiile euro/leu de pe piata valutara de la Bucuresti si a cursului dolar/euro pe pietele internationale.
Ieri dimineata, moneda americana a pierdut teren pe pietele internationale, euro ajungand la 1,2830 dolari. Vineri, euro era cotat la 1,26 dolari. Spre seara, dolarul a mai recuperat, euro fiind cotat la 1,2780 dolari.
Investitorii incearca acum sa se puna la adapost fata de situatia din ce in ce mai proasta a indicatorilor macroeconomici din Statele Unite. Deficitele din ce in ce mai mari din SUA isi pun amprenta asupra evolutiei dolarului.
"Majoritatea opiniilor pe plan international converg spre faptul ca se va testa din nou maximul istoric, la 1,29 dolari/euro. Este insa dificil de estimat exact cum vor evolua lucrurile in urmatoarele cateva zile. Pe plan intern, BNR ar putea sa nu intervina, fiind deja ingrijorata de evolutia inflatiei, in contextul trecerii la o politica de tintire a acesteia. Pe de alta parte, ar putea sa nu mai fie interesata de protejarea unui curs ridicat, propice pentru investitorii staini care vand valuta in zilele de interventie pentru a face investitii in active financiare in lei. Este posibil ca in continuare BNR sa nu mai protejeze un curs suport, permitand o mai mare volatilitate a cursului", considera Cristian Ditescu, senior dealer la ABN Amro.
Potrivit analistilor, Banca Nationala ar putea foloseasca deprecierea dolarului ca o "supapa", pentru a limita inflatia importata in urma majorarii pretului la petrol (care este exprimat in dolari).
Pe de alta parte, banca centrala ar putea sa astepte o eventuala corectie a cursului pe pietele internationale, pentru a mari impactul unei interventii in piata. Astfel, in cazul in care dolarul s-ar reface comparativ cu euro, iar banca centrala ar determina o apreciere a monedei europene, impactul asupra cosului ar fi mai puternic decat in cazul unei interventii dedicata exclusiv sustinerii monedei americane.
"Deprecierea dolarului fata de euro are un impact pozitiv in lupta europenilor de reducere a inflatiei generata de cresterea pretului petrolului. Cu siguranta un alt factor important este si cresterea deficitului de cont curent in Statele Unite. Pe piata romaneasca acesta miscare a fost simtita din plin printr-o apreciere pronuntata a leului , pe fondul excedentelor mari de valuta din piata, dar si in lipsa interventiei Bancii Nationale . Aceasta tendinta de apreciere a monedei europene poate continua si in perioada urmatoare pana la un nivel de 1.2930 dolari/euro, iar in ceea ce priveste piata locala pragul de 41.000 este un suport foarte puternic pentru cursul rol/euro", apreciaza Aurelian Mihailescu, dealer la Raiffeisen Bank.
Pe piata de la Bucuresti euro a inregistrat ieri o apreciere minora, fiind evaluat de Banca Centrala la 41.092 de lei, cu sase lei mai mult decat cotatia de vineri. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 41.100/41.130 de lei/euro. Cotatiile au atins o maxima de 41.170 de lei/euro in primele ore de tranzactionare, dupa care au scazut usor pana la 41.125/41.155 de lei/euro, nivel la care au stationat mai mult timp. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 41.075/41.105 lei/euro, la nivelul inchiderii de vineri, dupa o sedinta calma, cu volume mai mici decat media unei zile obisnuite. Jucatorii vand in continuare valuta, dar prudent, asteptand o interventie a Bancii Centrale.
Casele de schimb au operat ieri modificari succesive ale cursului dolarului. Astfel, cotatiile au coborat de la 31.650-32.000 de lei la cumparare la ora deschiderii, pana la 31.450-31.850 de lei pentru un dolar dupa-amiaza . La vanzare cotatiile au coborat de la 32.350-32.800 la 32.100-32.500 de lei/dolar.
Pe piata monetara BNR a atras depozite la o luna in valoare de 23.745 de miliarde de lei, la o dobanda de 18,75% pe an. Sumele atrase au depasit cu mult volumul planuit, de 17.700 de miliarde de lei. Piata asteapta deja o reducere a dobanzii de interventie, dupa ce dobanda la certificatele de depozit a coborat pana la 17,85% pe an.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO