Prima pagina

Dupa criza aprecierii leului, urmeaza criza fortei de munca?

30.08.2006, 20:40 18

Dezbaterea privind imigrarea muncitorilor romani dupa integrarea in UE a cuprins mai ales Marea Britanie, dar oamenii de afaceri din Romania spun ca plecarea fortei de munca va pune probleme serioase economiei romanesti, care nu va avea cu ce sa-si sustina cresterea.
"Cred ca dupa criza aprecierii leului, care a fost devastatoare mai ales pentru firmele exportatoare, urmatoarea criza economica ne pandeste pe seama emigrarii fortei de munca", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In opinia sa, doua lucruri trebuie facute imediat pentru a preveni plecarea masiva a muncitorilor romani in Vest dupa integrare: patronii trebuie sa creasca salariile si Guvernul trebuie sa reduca drastic nivelul contributiilor sociale.
"Fenomenul natural de crestere a salariilor trebuie accelerat, pe seama reducerii marjelor de profit ale companiilor angajatoare. In plus, Guvernul trebuie sa reduca imediat si drastic nivelul CAS (contributiile sociale - n. red.), pentru a sprijini patronii sa creasca salariile", spune Pogonaru.
In Marea Britanie, dezbaterea privind portile din calea imigrarii romanilor a ajuns zilele acestea la noi maxime de tensiune. Un numar de 20 de manageri din cele mai puternice companii britanice au infiintat un grup de lobby pentru a convinge Guvernul din Insula sa permita liberul acces al romanilor pe piata fortei de munca din Regat, scria ieri presa britanica.
Printre companiile de la varful economiei britanice care sustin liberalizarea migratiei romanilor se afla agentia de presa Reuters, bursa britanica London Stock Exchange, firma de audit si consultanta KPMG, gigantul petrolier British Petroleum, banca de investitii Merrill Lynch si cea mai mare casa de avocatura din lume, Clifford Chance.
"Nu doar patronii din Marea Britanie pot face presiuni asupra guvernului de acolo. Si oamenii de afaceri romani ar trebui sa faca lobby la Guvern, care trebuie sa ia masuri de descurajare a migratiei", spune Florin Pogonaru. Cu alte cuvinte, managerii britanici si cei romani sunt intr-o lupta mai mult sau mai putin directa pentru cea mai ieftina forta de munca din Uniunea Europeana, adica muncitorii si specialistii romani.
Florin Pogonaru spune ca patronii romani trebuie sa ridice salariile angajatilor lor pana la 60-70% din nivelul mediu al celor din Vest (fata de 15-20% acum - n. red.), pentru a-i convinge pe muncitorii romani sa ramana acasa. "La acest nivel de salarizare, muncitorul roman ar fi multumit si nu ar mai pleca. Dar cum sa ajungi la asemenea salarii cand fiscalitatea foarte inalta omoara pur si simplu afacerea?", se intreaba retoric reprezentantul oamenilor de afaceri.
Din observatiile sale, constructiile si industria de IT sufera cel mai mult de pe urma emigrarii fortei calificate de munca. "De fapt, toate sectoarele resimt lipsa oamenilor care pleaca, pentru ca economia practic explodeaza si nu are cu ce oameni sa-si sustina aceasta crestere puternica", a mai spus el.
"Autoritatile romane pledeaza pentru deschiderea pietei muncii din Marea Britanie pentru cetatenii romani odata cu aderarea Romaniei la UE", a declarat pentru ZF Raduta Matache, demnitar insarcinat cu afacerile la Ambasada Romaniei la Londra. Ea spune ca un studiu facut de englezi arata ca numarul romanilor care vor ajunge sa lucreze in Regat dupa integrare va fi de ordinul "catorva zeci de mii".
Cele 20 de companii care fac lobby pentru romani pe lana guvernul britanic spun ca valul de imigranti veniti dupa largirea Uniunii Europene din 2004 a rezolvat o serie de probleme din economia Marii Britanii. Imigrantii veniti in Insula au ridicat puternic productivitatea muncii din economie, au astupat gauri serioase pe piata muncii si au contribuit la cresterea economica. Conform datelor vehiculate de britanici, intre 420.000 si 600.000 de imigranti din Europa Centrala si de Est au obtinut permise de munca legale in Regatul Unit din 2004 si pana in prezent, din care peste 60% provin din Polonia.
Analistii economici englezi spun ca anul trecut imigrantii au contribuit cu peste 3,6 miliarde de euro la cresterea economica din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO