Prima pagina

Dupa sase ani, statul mai ia 43 mil. euro si iese de la BRD

17.11.2004, 00:00 22



Grupul bancar francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, va plati suma de 43 milioane de euro pentru pachetul de 7,32% din actiunile bancii romanesti aflat in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Daca s-ar lua ca reper pretul de ieri al actiunilor BRD de pe Bursa - 32.700 lei/actiune, pachetul de 7,32% ar valora circa 80,5 milioane de euro. Capitalizarea bursiera a BRD se ridica la 1,1 miliarde de euro.



"Pretul pentru pachetul pe care il mai detinea statul este rezultatul echilibrului dintre o oferta si o cerere, intr-o situatie foarte particulara. Competitia pentru cumpararea pachetului a fost deschisa, insa Societe Generale a fost singurul ofertant. A fost optiunea guvernului de a vinde pachetul in bloc", a comentat pentru ZF Patrick Gelin, presedinte si director general al BRD-SocGen.



El spune ca pretul platit pentru pachetul de 7,3% din actiuni nu poate fi considerat relevant pentru estimarea valorii totale a BRD, intrucat acesta a fost stabilit in urma unei negocieri punctuale.



"Nici pretul actiunilor listate pe bursa nu ne da o indicatie reala asupra valorii de piata a BRD pentru ca nu putem vorbi de o piata de capital in adevaratul sens al cuvantului", sustine presedintele BRD.



Contractul de cumparare a fost semnat ieri, dupa mai bine de doua luni de negocieri. Statul s-a despartit cu destula greutate de participatia la BRD, comisia de privatizare aratandu-se foarte exigenta cu unicul ofertant - Societe Generale.



Finalizarea acestei tranzactii inseamna incheierea procesului de privatizare a celei de-a doua mari banci romanesti, inceput in 1998, cand SocGen a achizitionat pachetul majoritar de 42,1679% din actiuni. Prin majorari de capital ulterioare, actionarul francez a ajuns la o participatie de 51%. Un alt pachet de 2,537% din actiuni a fost vandut prin intermediul bursei la 10 septembrie 1999. Apoi, pe 24 noiembrie 1999, un pachet reprezentand 4,99% din actiuni a fost cumparat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.



Potrivit contractului semnat ieri, grupul Societe Generale va plati in plus fata de pretul convenit al tranzactiei o suma echivalenta cu contravaloarea dividendelor aferente perioadei din anul 2004 in care AVAS a mai avut calitatea de actionar al bancii. Cuantumul acestei sume va fi stabilit dupa fixarea de catre AGA a valorii dividendului platit de BRD pentru anul 2004.



In urma achizitionarii pachetului de 7,32% din actiunile BRD detinut de AVAS, ponderea Grupului Societe Generale in actionariatul BRD creste la 58, 32%.



Ceilalti actionari semnificativi ai bancii sunt BERD si cele cinci Societati de Investitii Financiare.



Patrick Gelin afirma ca Societe Generale nu are nici un plan privind o eventuala delistare a actiunilor BRD. De asemenea, nu ia in calcul nici o majorare a pachetului listat.



Societe Generale a fost singura care a cumparat caietul de sarcini si a depus o oferta pentru preluarea pachetului de la AVAS. Cel mai important criteriu de selectie a fost pretul de cumparare.



Potrivit unor surse apropiate negocierilor, pretul oferit de SocGen a pornit de 40 milioane de euro, in timp ce asteptarile AVAS mergeau pana la 45 milioane de euro.



Dupa trei trimestre din 2004, BRD a raportat o crestere de aproape 40% a profitului in lei fata de perioada similara a anului trecut. In primele noua luni ale anului banca a inregistrat un profit net de 2.472 miliarde de lei (61 milioane de euro). In lei, profitul bancii a fost mai mare decat cel pe care l-a obtinut in intreg anul 2003.BRD a reusit sa isi sporeasca rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) cu 9,6 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce rentabilitatea activelor s-a situat la 30,1%. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO