Prima pagina

E.ON ofera 100 mil. euro pe distributia de energie din Moldova

E.ON ofera 100 mil. euro pe distributia de energie din Moldova
25.01.2005, 00:00 10

Gigantul german de utilitati E.ON, al doilea din Europa, va achizitiona pachetul majoritar al distributiei de electricitate Electrica Moldova in cadrul unei tranzactii totale intre 95 - 102 milioane euro, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii.
Consumatorii din Moldova vor trece acum din portofoliul statului in mana gigantului privat german, care va asigura intreaga distributie de gaze si energie electrica din aceasta zona a Romaniei.
Semnarea contractului de privatizare este asteptata pentru luna februarie, la fel ca si in cazul afacerii CEZ (Cehia) - Electrica Oltenia.
Potrivit sursei citate, germanii vor plati 28 - 32 milioane euro pentru achizitia pachetului de 24,62% din actiunile filialei, urmand sa participe cu o majorare de capital de 67 - 73 milioane euro.
Surprinzatoarea optiune a concernului german pentru compania de distributie si furnizare de electricitate a uneia dintre cele mai sarace regiuni din Romania - Moldova a fost efectul mai degraba efectul primului pas facut pe piata in toamna lui 2004. Atunci, compania din domeniul gazelor naturale Ruhrgas, membra a grupului E.ON, a achizitionat pachetul de 51% al societatii Distrigaz Nord, distributie de gaze naturale care acopera jumatatea de nord a Romaniei, adica Transilvania si Moldova. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 304 milioane euro.
In acest fel, nivelul angajat de investitii de catre E.ON in Romania trece de 400 de milioane euro, devenind brusc unul din investitorii de top de pe piata locala.
Analistii considera ca preluarea Distrigaz Nord in prima faza justifica optiunea E.ON pentru distributia de energie Electrica Moldova, in vederea unei integrari viitoare a operatiunilor locale de pe pietele de gaze si energie, dupa modelul dezvoltat in Germania si in Vest de "multi utility". Aceasta inseamna furnizarea de catre aceeasi companie a mai multor utilitati (energie, gaze, apa), cu efect asupra optimizarii costurilor, avand ca destinatie aceeasi zona de consumatori.
Dupa semnarea contractului de privatizare la Distrigaz Nord, germanii erau in faza depunerii de oferte pentru Electrica Oltenia, cea mai mare distributie de energie electrica din Romania, si Electrica Moldova.
Piata distributiei si furnizarii de energie electrica din Romania depaseste 2 miliarde de euro, conform unor estimari.
Cehii de la CEZ si E.ON au ofertat pentru ambele distributii de energie, dar si au tinut seama de interesul strategic. Cehii aveau deja distributii de energie in Bulgaria si se pregateau sa achizitioneze acolo si facilitati de producere de energie.
De cealalta parte, germanii de la E.ON au una din cele mai puternice pozitii pe pietele de gaze si energie din Europa Centrala si de Est, inclusiv Ungaria, la granita de vest cu Romania.
Initial, concernul german a tatonat piata romaneasca a distributiei de energie cu gandul la filialele Electrica din vestul tarii, vehiculandu-se un potential interes pentru Electrica Banat, respectiv Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud incepand cu 2002.
Transarea privatizarii Electrica Banat cu italienii de la Enel a facut ca primul pas facut de E.ON in Romania sa nu fie facut pe piata de energie, cum se asteptau analistii, ci pe piata de gaze.
Pana in 2000, apetitul investitorilor germani a fost temperat, dupa care a urmat o intrare puternica a acestora pe piata romaneasca si pozitionare in sectoare strategice ale economiei - gaze, energie electrica, comert, industrie.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO