Prima pagina

Economia duduie din nou: PIB-ul a crescut cu 8,2% pe primul trimestru

Economia duduie din nou: PIB-ul a crescut cu 8,2% pe primul trimestru

Click pentru imaginea marita

03.06.2008, 20:15 28

Economia a crescut in primul trimestru cu 8,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, depasind cu mult chiar si cele mai optimiste asteptari, arata datele oficiale comunicate de Institutul National de Statistica.
Luna trecuta, ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian estimase o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 7,5% in primul trimestru.
Saltul este surprinzator, in conditiile in care a avut loc pe fondul unui climat international dificil, in timp ce pe plan intern BNR a facut eforturi pentru a tempera consumul, prin majorarea dobanzii de politica monetara. Practic, evolutia economiei din primele trei luni ale anului se inscrie in topul primelor cinci cresteri trimestriale ale PIB de dupa 1990, fiind depasita doar de salturile de peste 9% inregistrate in a doua jumatate a lui 2004, pe fondul productiei agricole foarte bune din acel an. Produsul Intern Brut a mai inregistrat o crestere cu 8,3% si in trimestrul al treilea din 2006.
Anul acesta este asteptata din nou o productie agricola buna, care ar trebui cel putin sa compenseze impactul secetei din 2007, care a alimentat scumpirea produselor alimentare, dar si importuri masive de cereale. Dupa cresterea surpriza din primul trimestru, analistii se vad pusi in situatia de a-si reevalua scenariile privind evolutia PIB anul acesta. Pe de alta parte, desi economia da semne ca va creste cu aproape 8% in 2008, previziunile pentru 2009 sunt mai pesimiste.
"Nu ar trebui sa ne imbatam cu apa rece. Cred ca in primul trimestru am beneficiat de un pronuntat efect de baza, atat in ceea ce priveste colectarea de impozite, dar si productia de energie electrica", comenteaza insa Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El avea cea mai optimista prognoza dintre analistii locali, anticipand o crestere a PIB in primul trimestru cu 7,8%.
Produsul Intern Brut a fost in primul trimestru de 86,74 mld. lei (23,5 mld. euro), potrivit Institutului National de Statistica. Datele detaliate privind structura PIB pe primele trei luni vor fi prezentate de Statistica abia joi. Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, sustine ca este posibil ca avansul PIB pe tot anul 2008 sa fie mai mare decat estimarile.
"In primul trimestru s-au inregistrat rezultate foarte bune. Investitiile au fost factorul determinant, exact cum s-a intamplat in ultimii 2-3 ani. Acesta este un element de sustenabilitate a cresterii economice", a spus Ghizdeanu.
Florian Libocor, economistul-sef al BRD-SocGen, considera ca am putea sa vedem o reeditare a performantei din primele luni si in trimestrul al treilea, pe fondul unei recolte agricole bune. "Pe de alta parte, ritmurile accelerate de crestere vor determina reinceperea discutiilor despre pericolul supraincalzirii economiei si necesitatea mentinerii dobanzii la niveluri ridicate. Oricum, daca aceasta turatie se mentine, cresterea PIB din 2008 ar putea depasi estimarea noastra -de 6,6%- cu pana la un punct procentual", afirma Libocor.
Economistul-sef al BCR spune ca asteapta sa vada datele privind structura PIB pentru a-si revizui estimarea privind cresterea economica pe tot anul 2008. Deocamdata, el intuieste ca serviciile si constructiile au avut contributii importante pe langa impozitele nete, in timp ce productia industriala a decelerat mai putin decat se astepta. In varianta initiala, Anghel avea o estimare de crestere a PIB cu 6,1% pentru intregul an, in timp ce Comisia Nationala de Prognoza are o proiectie de 6,5%.
"Cresterea urmatoarelor trimestre nu va fi probabil la fel de mare, din cauza unui efect de baza, precum si a propagarii in sistem a dobanzilor in crestere din ultimele luni. Cu toate acestea, o crestere de sfarsit de an in apropiere de 7,5% mi se pare probabila", spune Radu Craciun, director de investitii al Interamerican Pensii.
Producatorii agricoli spera la un an bun, insa chiar si asa efectele vor fi vizibile abia in semestrul al doilea.
"In ceea ce priveste agricultura, se poate vorbi despre o accelerare a cresterii economice abia la sfarsitul anului cand vom avea date concrete privind rezultatele productiei. Cu siguranta va fi un an agricol bun, cu influente pozitive in PIB. Va creste cu 6%-7%, intrucat productia buna inseamna automat renuntarea la cantitati mari de cereale din import, dar si exporturi multe", considera Adrian Porumboiu, administratorul Racova Agro Pan din Vaslui, care administreaza peste 40.000 ha de teren agricol.
In mediul de business performanta era asteptata si anticipatiile sunt destul de optimiste. "Cred ca pe termen lung aceasta crestere e sustenabila pentru ca plecam de foarte jos si avem de prins din urma multe dintre pietele mature. Anul acesta putem discuta chiar de o crestere economica mai mare", este de parere Florin Andronescu, investitor in sectorul medical privat prin reteaua de clinici Sanador.
Si Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor, vede potential pentru ritmuri chiar mai mari.
"Piata constructiilor a fost un motor important de sustinere a cresterii economice din primul trimestru, in conditiile in care o treime din aceasta perioada a fost marcata de vremea nefavorabila. Din acest motiv, consider ca in trimestrul doi ne putem astepta la o crestere economica si mai mare", a declarat Popp. El crede ca pe intregul an cresterea economica poate fi mai mare de 8% deoarece Romania este "o nesperata zona de a investi si a avea profit", avand ingredientele pentru realizarea unei afaceri profitabile in conditii de risc scazut: economie echilibrata si democratie stabila.
In piata sunt insa si voci mai rezervate.
"Nu cred ca este sustenabila pe termen lung. Sunt surprins de aceasta crestere si nu stiu exact pe ce se bazeaza", a spus Radu Tudorache, unul dintre actionarii Newarch Investments, prin care controleaza afaceri in distributia si retailul de medicamente.
Analistii financiari explica expansiunea PIB din primul trimestru si printr-un ritm sustinut al investitiilor, pe langa efectul de baza indus de reluarea colectarii TVA in vama. Radu Craciun pune expansiunea economiei din primele trei luni si pe seama dezvoltarii productiei interne, dupa mai multi ani cu investitii si consum ridicat. Acum, cererea este satisfacuta intr-o proportie mai mare de producatori interni, ceea ce a permis si o incetinire a deficitului comercial.
Desi BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 2,75 puncte procentuale, ducand-o la 9,75% pe an, impactul asupra evolutiei economiei a fost marginal. Analistii spun ca, pe de o parte, este prea devreme pentru a putea observa impactul intaririi politicii monetare, care va ajunge sa genereze efecte abia spre sfarsitul anului si in 2009. Pe de alta parte, structura PIB-ului, cu o pondere mare a agriculturii, determina o corelare destul de slaba intre politica monetara si cresterea economica.
Directorul Interamerican Pensii subliniaza ca si in eventualitatea in care BNR nu mai majoreaza dobanda in lunile urmatoare, conditiile pietei vor fi din ce in ce mai restrictive, pe fondul cresterii nevoii de finantare a sistemului. Si Catalina Constantinescu, analist in cadrul ABN Amro, spune ca si-a revizuit estimarea de crestere a PIB pentru anul acesta la 7,5%, fata de 6,7%, cat anticipa initial.
Potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, consumul privat a accelerat in primul trimestru, ajungand la un ritm de 14,7%, fata de un ritm mediu de 10,5% in 2007. Totodata, investitiile au avut in continuare o dinamica sustinuta, cu o crestere de 33%.
"Excluzand impactul taxelor nete si al productiei agricole - care au denaturat evolutiile de-a lungul ultimelor cinci trimestre - restul activitatii economice a crescut intr-un ritm mai mic comparativ cu trimestrele precedente", subliniaza Constantinescu, analizand datele Eurostat.
Investitorii straini au reactionat pozitiv dupa publicarea datelor privind cresterea PIB. Leul a castigat teren in fata euro, in timp ce Bursa de la Bucuresti a inchis pe crestere, dupa o sedinta destul de agitata.
"Este foarte bine ca avem aceasta crestere economica peste previziuni, mai ales ca pe alte meridiane aceasta a incetinit sau chiar a disparut de tot. Este un lucru pozitiv care contribuie la dezvotarea Bursei ca tendinta generala. Cu toate acestea, in prezent, principalul element motivant pentru investitorii la Bursa sunt evaluarile de pe plan extern, contextul local ramane pe locul doi", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Leul a castigat ieri aproape 0,4% in fata euro, chiar pe fondul unui sentiment regional negativ. BNR a calculat un curs de 3,6082 lei pentru un euro, cu 1,49 bani mai putin decat in ziua precedenta.
Analistii subliniaza pe de alta parte ca o expansiune a economiei peste potential alimenteaza presiuni inflationiste. Craciun spune ca BNR ar putea sa pastreze dobanda cheie la niveluri ridicate o perioada mai lunga, desi este putin probabil sa opteze pentru o noua majorare, care ar presupune revenirea in palierul de doua cifre.
Florian Libocor noteaza insa ca o productie agricola buna justifica scaderea preturilor la unele produse alimentare si totodata o dezinflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO