Prima pagina

ElcoBrandt face o fabrica de masini de spalat de 11 mil. euro la Bucuresti

26.04.2005, 19:49 36

Grupul francez ElcoBrandt, cel mai important jucator francez de pe piata de electrocasnice, care detine marci precum Brandt, De Dietrich sau Thomson, va incepe constructia unei fabrici de de masini de spalat in apropierea Bucurestiului, investitia fiind estimata la 11 milioane de euro.

"In prezent cresterea pietei de electrocasnice se inregistreaza in principal in tarile din estul Europei, caracterizate de un grad de inzestrare cu electrocasnice relativ redus, dar in puternica crestere", a declarat pentru ZF Bruno Vendroux, presedintele consiliului director al ElcoBrandt.

Fabrica din Romania este prima pe care o francezii o deschid in afara Europei de Vest (Franta si Italia). Fabrica va avea o capacitate de productie de 350.000 de masini de spalat cu incarcare superioara, la orizontul anului 2007, produsele urmand sa fie destinate atat Romaniei, cat si altor tari din Europa de Est. Interesant este insa faptul ca francezii au luat decizia de constructie a fabricii in Romania, desi Brandt, principala marca din portofoliu, aproape ca nici nu este reprezentata local.

"Prin constructia fabricii in Romania vom putea oferi tarilor din regiune produse care raspund nevoilor pietelor respective si care corespund puterii de cumparare locale", a mai spus Vendroux.

Constructia unitatii de productie din apropiere de Bucuresti ar trebui sa inceapa in luna mai a acestui an, iar primele masini de spalat vor iesi de pe liniile de productie in luna martie a anului viitor, potrivit planurilor anuntate de francezi. Fabrica va fi situata pe un teren de 100.000 de metri patrati, spun oficialii ElcoBrandt, constructia propriu-zisa urmand sa aiba o suprafata de 32.500 de metri patrati.

ElcoBrandt este lider pe piata franceza de electrocasnice si unul dintre primii cinci producatori europeni de electrocasnice, cu o cifra de afaceri de peste 850 de milioane de euro in anul 2003. ElcoBrandt a fost infiintat la inceputul anului 2002 prin preluarea de catre Elco Holdings si Fagor Electrodomesticos a Brandt Group, o parte din grupul Moulinex-Brandt, cel care a intrat in faliment in anul 2001.

Masinile de spalat erau singurul segment al pietei romanesti de electrocasnice unde nu era prezent un producator local important. In cazul aparatelor frigorifice, producatorul local Arctic Gaesti (cumparat de grupul turcesc Arcelik) detine aproape jumatate din piata de profil. Situatia este apropiata si in cazul aragazurilor, unde producatorul local Samus Satu Mare, cumparat la randul lui de grupul suedez Electrolux, este cel mai important jucator.

Tot grupul suedez anuntase anul trecut ca este interesat de construirea unei fabrici de masini de spalat de 50-60 de milioane de euro in Polonia sau Romania, vizitand in acest sens si fosta fabrica de la Cugir, unde erau realizate masinile de spalat Albalux.

In prezent cele mai bine vandute marci de masini de spalat de pe piata locala sunt, potrivit informatiilor din piata, Whirlpool si Indesit, ambele marci fiind reprezentate insa prin importatori locali. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO