Prima pagina

Electrica este interesata de privatizarea energiei din Turcia

29.11.2004, 00:00 32

Electrica, una dintre cele mai mari companii de pe piata romaneasca si aflata in curs de privatizare, este interesata de privatizarile care vor avea loc in Turcia sau Serbia, pentru a-si extinde operatiunile in strainatate, au spus pentru ZF surse de pe piata.
Electrica ar putea deveni astfel prima companie mare , ce face o achizitie pe piete externe, in contextul in care si alte companii au anuntat planuri de expansiune, insa prin dezvoltarea propriilor retele.
Un asemenea model l-a dezvoltat deja cu succes compania energetica CEZ, controlata de catre statul ceh, care a trecut la o campanie de achizitii fara precedent in Bulgaria, Romania si pe alte piete din regiune.
Electrica este in curs de privatizare, in conditiile in care societatea a vandut pachetele majoritare ale filialelor Banat si Dobrogea catre italienii de la Enel. Cele opt filiale regionale de distributie si furnizare a energiei electrice din Romania sunt filiale detinute 100% de catre Electrica SA Bucuresti.
Italienii urmeaza sa plateasca 35 mil. euro partii romane, iar diferenta pana la 112 mil. euro va fi folosita pentru majorarea capitalului celor doua filiale.
Electrica SA mizeaza pe mentinerea unei cifre de afaceri de pana la 2 mld. euro pe an pana in 2010, in conditiile in care pana atunci isi va vinde pachetele majoritare de actiuni la filiale, dar va ramane cu activitatile de servicii si mentenanta in portofoliu. In plus, in portofoliu va avea telecomunicatii si chiar operatiuni in strainatate, potrivit planului de afaceri al companiei pe termen lung.
Compania mizeaza in urmatorii ani pe obtinerea unui cash flow (flux de numerar) de circa 300 mil. euro pe an, ceea ce i-ar asigura suficiente fonduri pentru expansiune in afara granitelor Romaniei.
Printre tintele potentiale de expansiune ale Electrica se afla Turcia si Serbia.
O delegatie formata din oficiali ai Electrica si ai altor companii energetice sau de gaze au avut saptamana trecuta intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor si companiilor din Turcia. Turcia vrea sa lanseze la privatizare distributia de energie electrica, in total fiind vorba de 21 de regiuni. Romania ar putea avea un cuvant de spus pe acea piata dat fiind ca va exista un cablu submarin de energie intre Romania si Turcia, iar pe de alta parte, in acest moment se contureaza o piata regionala de energie, in care Romania si Bulgaria par sa fie avantajate.
Piata energetica din Serbia este dominata de catre companii de stat, care urmeaza si ele sa fie scoase la privatizare in urmatorii ani.
Pe piata regionala, pozitii puternice au in acest moment gigantul german E.ON si compania ceha CEZ.
E.ON are deja in portofoliu distributii de energie in Ungaria, Bulgaria, iar in Romania a depus oferte pentru preluarea a doua filiale ale Electrica, Oltenia si Moldova. Pentru acestea din urma, a depus oferte si CEZ, care a achizitionat recent distributii de electricitate in Bulgaria.
Electrica a luat fiinta in august 2000, in urma divizarii Companiei Nationale de Electricitate (CONEL), alaturi de Transelectrica - compania nationala de transport a energiei electrice, respectiv producatorii de energie Termoelectrica si Hidroelectrica.
Electrica SA mizeaza pentru acest an pe un profit brut de 12,8 mil. euro lai o cifra de afaceri de 1,95 mld. euro. De la infiintarea sa in 2000, compania a inregistrat profit numai in 2002.
In 2003, Electrica a avut o cifra de afaceri de 1,94 mld. euro si pierderi de 7 mil. euro, in conditiile in care seceta puternica a dat peste cap planurile companiei.
Alinierea preturilor la energia electrica la nivelul celor din Europa va mari insa profitabilitea companiei.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels