Prima pagina

Elite inchide fabrica din Bulgaria pentru a investi in Romania

13.07.2004, 00:00 47



Producatorul de cafea de Elite va inchide peste o luna fabrica sa din Bulgaria urmand sa inceapa un proiect de investitii de 10 milioane de euro in extinderea capacitatilor de productie de la Bucuresti.



Astfel, incepand cu luna aguust a acestui an, piata bulgareasca va fi aprovizionata cu cafea importata din Romania. Exporturile anuale in Bulgaria ar trebui sa se ridice la circa 6-10 milioane de euro pe an.



"Pe 1 august vom inchide fabrica din Bulgaria, iar in toamna vom incepe investitiile in extinderea fabricii pe care o avem in Bucuresti. Fabrica din Bulgaria are acum 30 de angajati, iar compania ii va ajuta sa-si gaseasca noi locuri de munca. O parte din activele fabricii vor fi transferate in Romania, o parte vor fi vandute", a declarat Eli Rachmut, directorul general al operatiunilor din Romania.El a fost numit anul trecut director pe regiunea Balcanilor.



El a mai spus ca fabrica Elite din Bulgaria a avut si 100 de angajati, dar numarul acestora a fost redus treptat. "Stirea despre inchiderea fabricii nu a fost o noutate pentru angajatii bulgari, care aveau idee despre proiectele companiei", a adaugat Rachmut.



Lucrarile de extindere a fabricii de la Bucuresti vor incepe in toamna acestui an si vor fi terminate in 2006. Pana in 2006, suprafata de productie a fabricii din Bucuresti urmeaza sa fie extinsa de la 5.000 de mp, cat este acum la 20.000 de mp, aceasta incluzand noi capacitati de productie precum si un nou spatiu de depozitare.



Planul pe termen lung al companiei Elite vizeaza transformarea Romaniei in centru regional de unde se va exporta, initial in Bulgaria si ulterior in alte tari din Balcani.



"Principalul avantaj va fi reducerea costurilor de productie, ca urmare a economiilor de scara generate de reunirea capacitatilor intr-o singura locatie. Am ales Romania pentru ca fabrica de aici era mai mare si mai moderna decat cea din Bulgaria", a explicat directorul Elite Romania.



In prezent Elite are in Romania in jur de 500 de angajati directi, iar investitia in noua linie de ambalare va crea cel putin 50 de noi locuri de munca.



De la intrarea pe piata romaneasca, in urma cu noua ani, Elite a investit in Romania in jur de 15 milioane de dolari.Elite este o companie israeliana cu operatiuni in mai multe tari din Europa.



Elite este lider pe piata romaneasca a cafelei, cu o cota de peste 50%, conform datelor furnizate de compania de cercetare de piata MEMRB Romania, citate de Elite. In Bulgaria, Elite este pe locul doi dupa Kraft. In Romania, compania americana Kraft este pe locul doi.



Elite Romania avut anul trecut o cifra de afaceri de 60 de milioane de dolari, iar pentru acest an si-a propus un obiectiv de 65 de milioane de dolari. Producatorul de cafea a intrat anul acesta si pe piata semintelor si a alunelor, dupa o investitie intr-o linie de ambalare in Bucuresti.



Consumul de cafea din Romania este insa foarte redus, spune directorul Elite. "Consumul de cafea din Romania este de trei ori mai mic decat in Bulgaria si de cinci ori mai mic decat in Croatia. Principalele motive sunt accizele foarte mari si obiceiurile de consum. Oricum, consumul este in crestere si perspectivele sunt foarte bune pentru piata romaneasca, a afirmat Rachmut.



Principalii competitori ai Elite pe piata romaneasca sunt Jacobs (Kraft Foods), Tchibo, Lavazza, Alka si Metropolitan.



Cafeaua ambalata si de marca a inceput sa castige teren, si, dupa un declin de doi ani, piata si-a reluat cresterea de la jumatatea anului trecut. Pe intreg anul trecut, piata cafelei, estimata la peste 100 de mil.euro, a crescut cu circa 10%, potrivit studiilor de companiei MEMRB, citate de Elite Romania.



Elite International face parte dintr-un grup de firme israeliene si europene cu activitati in domeniul alimentar, Strauss Elite Group.



georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO