Prima pagina

Esec pentru Skanska pe piata romaneasca

15.01.2003, 00:00 190

Grupul suedez Skanska, una dintre cele mai importante companii de constructii din Europa, a anuntat ieri retragerea de pe mai multe piete est-europene, printre care si Romania, informeaza Financial Times.
Aceasta este prima mentiune oficiala a renuntarii grupului suedez la piata romaneasca. Grupul este prezent aici din 1999, prin filiala Skanska Romania, a carui activitate era deja sistata. Skanska incheiase un parteneriat pe piata romaneasca cu o alta firma de origine suedeza, TC International.
"Operatiunile Skanska din Romania sunt suspendate. Grupul a stabilit sa-si reorganizeze complet operatiunile din statele in care au deschis filiale", a spus pentru Ziarul Financiar, Carmen Ianu, director de dezvoltare al TC International si fost project manager la Skanska Romania.
"Se pare ca grupul isi va reorienta strategia de extindere, preferand sa fuzioneze sau sa asimileze companii locale si renuntand la filiale, dar inca nu este nimic sigur", a adaugat Ianu.
Potrivit oficialului citat, Skanska Romania nu s-a desfiintat, fiind in conservare. "KPMG se ocupa de gestiunea operatiunilor curente, iar o alta firma se ocupa de partea financiara, insa staff-ul s-a dizolvat. TC International a preluat administrarea contractelor de garantie in proiectele la care a luat parte", a precizat Ianu.
Surse din piata afirma insa ca retragerea de pe piata romaneasca s-a petrecut mai demult, pentru ca grupul suedez nu a gasit suficiente oportunitati.
Valoarea lucrarilor de constructii realizate pe piata romaneasca in 2002 se apropie, potrivit primelor estimari facute de expertii in domeniu, de 3,5 mld. $, in timp ce pentru acest an se estimeaza o crestere de circa cinci procente.
La inceputul anului trecut, Thomas Erlandsson, country manager-ul de atunci al Skanska Romania, declara Ziarului Financiar ca studia posibilitatea de a intra pe piata proiectelor de reciclare a apelor uzate din Romania, alte proiecte potentiale vizand domeniul infrastructurii, in special a celei feroviare. Aceste planuri nu s-au concretizat.
Printre proiectele la care a colaborat Skanska pe piata romaneasca se numara renovarea noului sediu al firmei de avocatura Linklaters Miculiti & Asociatii, un contract in valoare de un milion de dolari. La un moment dat, Skanska intentiona sa construiasca un parc industrial, dar a renuntat la acest proiect inca din 2000.
Nu numai divizia din Romania a fost afectata de reorganizarea Skanska. Noua strategie a grupului prevede ocuparea uneia din primele doua pozitii pe pietele pe care este prezenta Skanska, atat ca marime, cat si ca profitabilitate. Astfel, concernul suedez se va retrage din constructia de locuinte din SUA si Danemarca si va renunta la sectorul constructiilor din Ungaria, Letonia sau Lituania.
Cu o cifra de afaceri de circa 19 miliarde $ in anul fiscal 2001, compania suedeza face parte din "careul de asi" al pietei constructiilor din Europa, alaturi de Vinci, Bouygues (ambele din Franta) si Hochtief (Germania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO