Prima pagina

Euro ar putea ajunge la 3,85 lei in zilele urmatoare

29.02.2008, 18:35 16

Euro ar putea sa treaca de 3,8 lei saptamana care urmeaza, atingand astfel un nou maxim al ultimilor trei ani, spun analistii bancilor locale, dupa ce investitorii straini au realuat pariurile pe deprecierea leului.

Doar in sedinta de vineri cotatiile au urcat pe piata valutara de la Bucuresti cu circa 2%, atingand un maxim de 3,75 lei pentru un euro. Miscarea a fost determinata de cumpararile puternice de valuta ale jucatorilor straini, care si-au inchis pozitiile pe toate pietele emergente din regiune.

Euro s-a mai apropiat de 3,8 lei si in ianuarie, deprecierea cursului fiind alimentata atunci de acumularea mai multor vesti negative privind economia romaneasca (perspectivele de revenire a inflatiei si de incetinire a cresterii economice). Caderea leului din ianuarie s-a oprit brusc cand o banca locala importanta a inceput sa vanda agresiv valuta, dealerii suspectand atunci o interventie indirecta a BNR.

Silvian Farmache, head of capital markets la Credit Europe Bank, spune ca euro ar putea sa urce in zilele urmatoare chiar la 3,85 lei, daca BNR nu va interveni pentru a calma piata.

Care este noul context in care moneda nationala se depreciaza si cum va iesi BNR din dilema produsa de doua optiuni - un leu puternic si un deficit extern cat mai scazut -, aflati din ZIARUL FINANCIAR de maine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO