Prima pagina

Euro sare de 36.000 de lei, iar dolarul cade spre 33.000 de lei

28.01.2003, 00:00 26

Continuarea aprecierii monedei unice europene in raport cu dolarul pe pietele internationale a facut ieri, din nou, sa se sparga si pe piata de la Bucuresti anumite praguri psihologice. Euro a depasit astfel 36.000 de lei, oprindu-se totusi  la 36.072 lei, in timp ce dolarul s-a prabusit pur si simplu pana la 33.164 lei, de la 33.298 lei cotatia oficiala anuntata in ultima zi a saptamanii trecute.
In aceste conditii, chiar daca deprecierea leului in raport cu cosul valutar euro-dolar era ieri de 1,62%, leul s-a deprecierat in raport cu euro de la inceputul anului cu 3,3% si s-a intarit in raport cu dolarul cu 1%. Ceea ce este mai grav este faptul ca cei care au de platit rate la credite in euro sau la leasing suporta costuri suplimentare din aceasta crestere. Asta inseamna ca la o depreciere a leului in raport cu euro de 3,3%(cat a fost pana acum), debitorul ajunge sa plateasca o dobanda anuala in lei de peste 40%, iar daca se mai adauga si dobanda platita la acest credit - de 8-10% - se ajunge la o dobanda in lei de aproape 50%. Ori dobanzile la imprumuturile in lei sunt acum de 27-33% pe an. Numai anul trecut volumul creditelor in euro acordate de bancile romanesti s-a dublat, acesta ajungand de la 45.000 mld. lei, la inceputul anului, la peste 90.000 mld. lei la 31 decembrie 2002.
Banca Nationala analizeaza foarte atent aceste miscari, fiind chiar posibil ca in urmatoarele saptamani sa anunte trecerea la referinta euro (cursul de schimb al leului se va calcula raportat la euro si nu la dolar ca pana acum). Acest lucru i-ar permite sa tina in mana cu mai multa usurinta cotatia leu/euro.
In ciuda evolutei cotatiilor, dealerii de pe piata interbancara de la Bucuresti au avut ieri in ansamblu o zi destul de linistita, fiind practic de ajuns sa fie cu ochii raportul euro/dolar. Banca Nationala nu a fost prezenta pe piata, dar de altfel in contextul miscarilor internationale nici nu avea motive. 
"Nu este mai nimic de comentat. De la primele minute toata lumea sta cu ochii pe raportul euro/dolar. Practic cotatiile pe dolar cad din inertie. De la cotatii de 33.230/33.260 lei/dolar la deschidere in finalul zilei se cota 33.125/33.155 lei/dolar", spune Cristian Sporis chief dealer la Raiffeisen Bank Romania.
Cresterea cursului leu/euro de la o zi la alta ar putea sa se vada si in evolutia inflatiei pentru ca deja multi comercianti au inceput sa-si ajusteze in sus preturile in functie de evolutia monedei unice. Locul dolarului de alta data este luat acum practic de euro, nu? Mai mult, scaderea dolarului ar putea incuraja cel putin periodic contractarea de credite in moneda americana, deci vom vorbi din nou - peste ceva timp - de o dolarizare a economiei.

La casele de schimb este liniste inca
Evolutiile raportului euro/dolar pe pietele internationale, care a depasit practic inca de pe acum orice previziune, spulbera aproape orice incercare de mai face vreo estimare pentru cotatiile leu/euro si leu/dolar la sfarsitul lunii.
"Este aproape imposibil sa vorbim de previziuni pentru leu/dolar si leu/euro pentru sfarsitul lunii. Daca ar fi sa ma raporteze fix la ce a fost astazi (ieri-n.r.) merg pe un curs leu/dolar de 33.050-33.200 lei/dolar si pe un curs leu/euro undeva intre 36.250-36.400 lei/euro. Totul este insa cu cele mai mari rezerve posibile. Daca am stii ce se intampla ar fi prea bine", spune Bogdan Vatamanu, trezorierul UniCredit Romania.
Prima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost destul de linistita si pe piata monetara unde toata ziua dobanzile au stat in jur de 18/22% pe an. Banca Nationala a fost prezenta si a atras 1.500 de miliarde de lei pe doua saptamani si o luna, dobanzile medii fiind de 18,86% pentru prima scadenta, respectiv 18,94% pentru cea de-a doua.
La casele de schimb non-bancare operatorii nu au speculat, cel putin pana ieri, mai mult decat de obicei cresterea euro, poate si pentru ca cererea si oferta nu sunt chiar atat de mari. "Nu prea tranzactionam euro. Tot mai mult pe dolari stam. Probabil ca cei care au euro se duc mai mult la banci", comenta un operator de la o casa de schimb valutar. Cotatiile la euro erau ieri de 35.330-35.500 lei la cumparare, respectiv 36.000-36.400 lei la vanzare, in timp ce pentru dolar casele afisau 33.000-33.250 lei la cumparare, respectiv 33.300-33.600 lei la vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO