Prima pagina

Europe House, vanduta cu peste 30 milioane de dolari

Europe House, vanduta cu peste 30 milioane de dolari
08.10.2003, 00:00 416

Cladirea Europe House din Piata Victoriei din Bucuresti, care adaposteste sediul operatorului de telefonie mobila Orange si al altor mari companii multinationale, a fost vanduta de compania israeliana care a construit-o, pentru o suma de peste 30 milioane $, unui fond de investitii imobiliare cu capital majoritar austriac, Europolis.


Europe House, care are o suprafata de inchiriere de 13.000 de mp, a fost finalizata acum un an si jumatate pe o structura neterminata din Piata Victoriei, si este unul dintre putinele imobile de birouri mari si de top din Romania.


Aceasta este a doua mare tranzactie de pe piata imobiliara, dupa ce in mai Opera Center, o alta cladire mare de birouri de clasa A din Bucuresti, a fost vanduta tot catre o companie austriaca.


Europolis, un vehicul de investitii creat special pentru investitii imobiliare in Europa Centrala, mai detine 13 proprietati in aceasta zona: sase imobile de birouri in Varsovia, doua in Budapesta, trei in Praga si doua centre comerciale in Cehia.


Actionarii Europolis sunt compania austriaca Investkredit Bank AG, cu 65% si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu 35%. Investkredit, care are un capital de 46 mil. euro, are printre actionari banci si societati de asigurare germane si austriece, unele din ele prezente si pe piata romaneasca (HVB Group detine indirect 26% din actiuni, Raiffeisen 15%, Wiener Staedtische 7%).


"Aceasta este prima noastra investitie in afara pietelor de baza din Europa Centrala. Este un semnal de incredere in dezvoltarea pozitiva a pietei romanesti de real estate", a spus Wolgang Lunardon, managing director al Europolis Invest Group, in momentul anuntarii tranzactiei.


Europe House a fost construita de catre firma GTC Real Estate Investment Romania BV, controlata de fondul de investitii israelian Kardan. Investitia totala in cladire a fost de 25 milioane $, astfel incat israelienii au avut un castig de peste 5 milioane $ din afacere.


Kardan mai are afaceri pe piata romaneasca, prin ramura sa de investitii financiare TBI Holding, actionarul majoritar al firmei de asigurari Omniasig.


In cazul celeilalte mari tranzactii imobiliare de anul acesta, Opera Center, construita de Portland Trust, o companie ceha, a fost vanduta pentru 29 milioane $ catre o companie de investitii din Austria, CA Immo. Opera Center are o suprafata de birouri de peste 15.000 mp. Dealtfel, surse din piata afirma ca prima tinta a Europolis a fost chiar Opera Center, dar negocierile au esuat.


"Prin cele doua tranzactii, la ora actuala cladirile care reprezinta interes pentru acest tip de investitie s-au cam terminat. Investitorii din categoria Europolis sau CA Immo cauta cladiri mari de birouri, de peste 10.000 de mp, de clasa A, deja inchiriate", spune Mihnea Serbanescu, director general al agentiei DTZ Echinox, care reprezinta interesele Europolis in Romania.


Doar doua cladiri de birouri din Bucuresti ar mai indeplini aceste conditii- Bucharest Financial Plaza si World Trade Center, dar la ambele este implicat in actionariat si statul (prin BCR, respectiv AVAB), situatia fiind mai complicata.


"Practic, acum acesti investitori ar vrea sa mai cumpere, dar nu mai au ce. Astfel de companii nu investesc in imobile de la zero, nu-si iau riscul de dezvoltare, ci actioneaza exact ca fondurile de investitii, care cauta firme deja formate. Raportul dintre chiria bruta si pret - adica perioada in care va fi recuperata investitia - este de circa noua ani in cazul Romaniei, fata de 11 ani in cazul altor tari din Europa Centrala", a mai spus Serbanescu.


Europe House aduce venituri de 3-4 milioane $ pe an. Chiria este intre 18 si 25 $ pe metrul patrat.


Peste jumatate din Europe House este inchiriata de compania de telefonie mobila Orange, astfel incat imobilul mai este cunoscut si sub numele de cladirea Orange. Aici mai au sediul Oracle, Microsoft sau AIG Life.


Analistii se asteapta ca in urmatorii ani piata de real-estate sa cunoasca un boom, iar astfel de tranzactii demonstreaza acest potential. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO