Prima pagina

Ex-presedintele BTR si alti investitori turci vor Banca Unirea

25.07.2000, 00:00 22



Fostul presedinte al Bancii Turco-Romane, Levent Yurukoglu, impreuna cu un grup de investitori turci negociaza in prezent cumpararea unui pachet important de actiuni la banca comerciala Unirea, au declarat Ziarului Financiar surse apropiate tranzactiei.

Unirea se afla in acest moment intr-o situatie extrem de dificila, avand nevoie imediata de lichiditati pentru a nu ajunge in faliment.

Investitorii turci sunt dispusi sa participe la o majorare de capital de la 115 miliarde de lei la 200 de miliarde de lei, intr-o prima faza, acestia urmand sa detina, potrivit surselor citate, in jur de 45% din actiunile bancii.

Reprezentantii grupului turcesc au avut deja primele discutii cu oficialii BNR, angajandu-se ca, pana la 5 august, sa prezinte documentatia necesara majorarii de capital la BNR.

Sursele citate au mai adaugat ca vor exista si actionari persoane fizice romane care vor avea pachete mai mici de 5% din actiunile bancii, acestia nefiind obligati sa primeasca acordul Bancii Nationale a Romaniei (potrivit legislatiei in vigoare orice actionar al unei institutii financiar-bancare care detine peste 5% din actiuni este obligat sa obtina acordul BNR-n.r.)

In acest moment, principalul actionar al Unirea este Banca Populara Romana, care detine 57% din actiuni, restul actiunilor fiind impartite intre SIF Moldova - 11%, Amerom (Prima TV) - 3% si circa 300 de persoane fizice.

Unirea trebuie neaparat sa faca rost de bani pana pe 15 august, pentru ca in caz contrar BNR va fi nevoita sa ceara in instanta declararea falimentului, deoarece banca are restante la indeplinirea rezervelor minime obligatorii.

Levent Yurukoglu a plecat de la BTR in aprilie, motivul invocat fiind faptul ca trebuie sa se intoarca in Turcia. Plecarea lui a venit la foarte putin timp dupa ce unul dintre vicepresedintii BTR a fost prins in timp ce incerca sa scoata din tara aproape 500.000 de dolari.

Sursele mentioneaza ca este posibil ca printre investitroii interesati de Unirea sa fie si acel fost vicepresedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO