Prima pagina

Exall spune ca a strans bani pentru Oltchim

22.08.2001, 00:00 10



Compania canadiana Exall Resources va achita pana maine cele peste 9 milioane de dolari datorate Autoritatii pentru Privatizare (APAPS) pentru pachetul majoritar de actiuni al combinatului Oltchim Ramnicu - Valcea, au declarat pentru Ziarul Financiar surse guvernamentale.

Canadienii, care nu au respectat termenul limita initial de plata - 24 iulie, au avut ieri o intanlire cu Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii, pentru a-l asigura ca de data aceasta au reusit sa stranga banii.

"Plata ramane totusi sub rezerva faptului ca reprezentantii Exall doar au vorbit despre existenta banilor, nu au si dovedit-o. In plus, canadienii au solicitat si unele decalari ale termenelor de efectuare a investitiilor la care s-au angajat prin contract ", au precizat sursele citate.

Exall Resources Limited s-a angajat, la semnarea contractului de vanzare-cumparare, sa investeasca in Oltchim, in decursul a trei ani, 150 milioane dolari, din care 100 milioane dolari in numerar, in termen de un an de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.

Daca termenul limita (23 august) nu va fi respectat, contractul Exall - APAPS devine automat nul, iar canadienii pierd cei peste 700.000 de dolari platiti pana in prezent drept garantie.

Exall este o companie de exploatare miniera, in special in domeniul extractiei de aur, de marime medie. Grupul canadian, cu venituri totale anuale de aproximativ 20 milioane de dolari, a inregistrat pierderi in ultimii doi ani.

Situatia financiara a companiei canadiene, precum si talia ei in comparatie cu Oltchim (care are o cifra de afaceri anuala de 220 de milioane de dolari) au alimentat in ultimul timp diverse zvonuri privind capacitatea Exall de a respecta contractul cu APAPS.

Contractul de privatizare dintre APAPS si Exall a fost semnat pe 27 aprilie iar termenul limita de plata initial a fost 24 iulie. Canadienii nu au reusit sa stranga banii pana la data respectiva, dand apa la moara celor care afirmau ca nu este posibil ca o companie cu o cifra de afaceri anuala de 20 de milioane de dolari sa devina proprietarul unui combinat cu vanzari anuale de 220 de milioane de dolari.

In ultimul timp, cel mai frecvent s-a vehiculat varianta ca Exall a ramas fara sustinerea financiara din partea investitorilor cu care a intrat in cursa privatizarii (PVC - Anglia, BERD, SNC Lavalin - Canada si International Finance Corporation - IFC) iar de Oltchim s-a aratat foarte interesata o companie italiana de profil.

"Nici acum nu se stie precis care sunt sursele de finantare pentru cei peste 9 milioane de dolari ce trebuie platiti de Exall pana pe 23 august", au precizat sursele citate.

Oltchim este una dintre cele mai mari companii din Romania, dupa Petrom si Sidex, avand in prezent peste 7.000 de angajati.

Fostul FPS a scos pentru prima data la vanzare pachetul de 53,25% din actiuni detinut la Oltchim in septembrie 2000, printr-un anunt de vanzare publicat in presa interna si internationala.

Termenul de valabilitate a ofertei a fost de 23 martie 2001, iar, in urma deschiderii ofertelor de cumparare, in luna noiembrie 2000, s-au inceput negocierile cu firma canadiana.

Oltchim a intrat in functiune in 1966, iar obiectul sau de activitate il reprezinta obtinerea de produse anorganice si petrochimice.

Principalul punct slab al companiei este considerat nivelul datoriilor, peste 6.000 miliarde lei, in special de natura bancara. Acesta este insa, compensat, de faptul ca majoritatea creditelor sunt luate cu garantie guvernamentala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels