Prima pagina

Exercitiu pentru presedinte: respingerea cotei unice de impozit

02.02.2004, 00:00 14



Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu anunta saptamana trecuta ca cel putin pana in 2005 introducerea unei cote unice de impozit pe venit ramane doar un exercitiu de studiu. Practic, cota unica nu a avut sustinere la nivel politic. Presedintele Ion Iliescu se impotriveste acestui impozit, iar ministrul finantelor nu are puterea si nici interesul sa intre intr-un conflict pe aceasta tema. Asa ca parerea presedintelui a fost litera de lege. Din pacate, argumentul invocat de presedinte pentru respingerea acestei cote - ca nu este echitabil din punct de vedere social, asa cum este sistemul progresiv de impozitare, respectiv cei care castiga mai multi bani sa fie impozitati cu o cota mai mare - nu va aduce bani mai multi la buget. Mai mult decat atat, nu-i va atrage nici pe investitori sa vina in Romania. Toate celelalte tari din jur si tari din Uniunea Europeana fac eforturi pentru a-si reduce impozitele ca sa retina si ca sa atraga investitorii. Producatorul auto francez Peugeot va investi peste un miliard de dolari in Slovacia. Aceasta tara a introdus o cota uniforma de impozit de 19%, iar acest lucru atrage acum si alti investitori straini. Anul trecut, investitiile straine in Romania abia au depasit usor un miliard de dolari, dintre care multe reprezinta privatizari.



Ungaria si Polonia isi reduc impozitele pentru ca stiu ca altfel nu vor putea concura cu celelalte tari in atragerea investitorilor. Daca Romania isi va mentine cotele mari de impozit, in special pe salarii, nu va trece mult pana cand companiile romanesti isi vor muta domiciliul fiscal in Rusia, acolo unde exista o cota unica de impozit de 13%, care a dat rezultate. Investitorii vin acolo unde sunt cele mai bune conditii pentru afaceri. Din punct de vedere al conditiilor oferite, Romania nu se poate mandri decat cu forta de munca ieftina, ceea ce pentru o tara nu reprezinta un atu, ci dimpotriva, arata gradul de inapoiere economica.



Impotrivirea presedintelui la o cota unica se va vedea peste cativa ani, atunci cand situatiile statistice vor arata cat de in urma este Romania din punct de vedere al investitiilor. Economia romaneasca nu are capacitatea de a se dezvolta intr-un ritm sustinut fara investitii straine. Sloganul de acum un secol "Prin noi insine" este depasit. Iar primul motiv este ca romanii se duc sa munceasca in strainatate.
cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO