Prima pagina

Finantele dau inapoi: Ordonanta 61/2002 trebuie "reparata"

02.04.2003, 00:00 18

Ministerul finantelor recunoaste, in cele din urma, ca forma in care a fost aprobata prin lege Ordonanta 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare, creeaza multe probleme, atat bancilor, cat si firmelor care au nevoie de importuri.
Numai dupa ce spiritele s-au incins, in urma publicarii Legii in Monitorul Oficial, Finantele au admis ca textul actului normativ contine neclaritati, dar si prevederi care dau batai de cap atat importatorilor cat si autoritatilor vamale.
Avand in vedere ca modificarea legii era prea complicata, solutia de compromis gasita de ministerul finantelor este introducerea unor clarificari in Ordonanta 36/2003, care a fost deja adoptata in guvern, si care avea oricum scopul de a face ordine intr-o serie intreaga de prevederi din legislatia financiar-fiscala adoptata anul trecut, generatoare de probleme. Ordonanta 36 ar urma sa treaca prin Parlament si sa fie publicata in circa 10 zile.
Textele introduse in Ordonanta 36 specifica eliminarea prioritatii creditorilor bugetari asupra garantiilor unei societati care intra in incapacitate de plata.
De asemenea, potrivit amendamentelor, autoritatea vamala va acorda liberul de vama pentru marfurile importate imediat dupa prezentarea dovezii de plata a taxelor, fara a mai astepta intervalul necesar virarii banilor in conturile Trezoreriei statului.
"Astazi (n.r. ieri), in discutiile din Comisia de Buget-Finante de la Senat pe marginea Ordonantei 36, s-au introdus unele texte clarificatoare vis-a-vis de aceste componente ale Ordonantei 61, si anume ca statul este pe picior de egalitate ca si creditor alaturi de sistemul bancar. Nu se doreste sa se faca o discriminare din acest punct de vedere", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.
Bancherii au reclamat faptul ca Ordonanta 61 ii asigura creditorului bugetar o pozitie de prioritate fata de garantia reala a celorlalti creditori, inclusiv bancile, ceea ce ar fi afectat, in primul rand, intreprinderile mici si mijlocii.
Acesta din cauza ca prevederea in cauza urma sa determine bancile sa fie mult mai reticente la acordarea de imprumuturi. De asemenea, investitorii straini ar fi privit cu neincredere sistemul bancar romanesc.
In urma unei intalniri cu bancherii si a protestelor importatorilor, ministrul finantelor recunoaste ca "unele dintre texte poate nu au fost foarte clar scrise".
Amendamentele care vizeaza Ordonanta 61 includ si stabilirea unui caracter de confidentialitate pentru informatiile furnizate de banci Ministerului Finantelor. Aceste informari vor avea loc anual.
"Noi am considerat inca de la inceput ca am cerut numai lucruri normale si nu consideram ca am fost absurzi. Daca va fi asa cum am cazut de acord cu oficialii Finantelor atunci vom furniza informatii despre persoanele fizice si juridice dar numai daca exista pe numele lor titlu executoriu, sau la sfarsitul fiecarei luni vom transmite informatii despre numele si prenumele, ca si numarul de cont al clientilor nostrii doar spre Ministerul Finantelor si nu spre fiecare administratie locala asa cum era prevazut in Ordonanta 61", a comentat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
In ceea ce priveste problemele create la vama de Ordonanta 61, ministrul finantelor spune ca acestea au aparut si din cauza incapacitatii sistemului bancar de a realiza decontarea rapida a platilor. Pentru marfurile s-a dat deja o dispozitie prin care acestea sa fie eliberate imediat pe baza dovezii de plata.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO