Prima pagina

Flamingo Computer si-a adus sef care sa o listeze la bursa

10.12.2003, 00:00 33

Flamingo Computers, numarul unu pe piata romaneasca de retail a sistemelor informatice, a angajat un nou presedinte, Dragos Simion, a carui misiune este de a pregati compania pentru o listare la bursa in aproximativ trei ani. Dragos Simion, fost CEO (chief executive officer) la Quadrant Asset Management, societate de administrare a fondurilor de investitii, a primit un mandat pe trei ani cu posibilitatea de prelungire. "Experienta mea anterioara va avea o influenta asupra dezvoltarii companiei Flamingo Computers dar nu neaparat in zona fondurilor de investitii. Nu vrem sa atragem capital extern ci mai degraba sa listam compania la bursa peste vreo 3 ani, pe la sfarsitul mandatului meu", a afirmat Simion.
Pana acum, seful companiei era Dragos Cinca, totodata si actionarul majoritar al grupului Flamingo. De acum inainte insa, Dragos Cinca va indeplini numai functia de presedinte al consiliului de administratie al grupului Flamingo. Grupul Flamingo, compus din trei companii (Flamingo International care se ocupa de distributia in afara tarii, Flamingo Distribution Center a€“ pentru distributia interna si Flamingo Computers, specializata pe retail), estimeaza pentru tot anul o cifra de afaceri de 72 milioane de dolari. "Speram ca in curand sa ajungem la 100 milioane de dolari", apreciaza Dan Topala, presedintele Flamingo International. Oficialii nu au precizat la ce cifra de afaceri se asteapta in 2004.
Pentru a ajunge cat mai repede la 100 de milioane de dolari, Flamingo Computers intentioneaza sa deschida anul viitor inca 40 de magazine in intreaga tara, pornind de la cele 60 programate pentru acest an. Din totalul magazinelor, 30% sunt situate in Bucuresti iar 70% in provincie. Din cifra de afaceri totala, aproximativ 33% este obtinuta din activitatea de retail si 67% din cea de distributie. Firma estimeaza ca a vandut in acest an 35.000 de sisteme informatice (PC-uri, laptopuri etc) si ca in 2004 va ajunge la o cifra de 50.000.
"Investitiile necesare pentru deschiderea celor 40 de magazine vor proveni din resurse proprii", a declarat Dragos Simion fara a preciza insa si nivelul acestora. Cert este ca intreg profitul companiei va fi reinvestit in principal pentru extinderea lantului de retail si ca Flamingo nu va da dividende in 2004.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor, Flamingo Computers a avut anul trecut o pierdere neta de 15,8 miliarde lei iar Flamingo International un profit net de aproape 30 de miliarde lei. Flamingo Distribution Center a fost infiintata pe la sfarsitul anului trecut iar in bilantul firmei apar venituri totale de 1,3 milioane lei si o pierdere neta de 147 milioane lei. Dragos Cinca nu a precizat care ar fi rezultatul net al grupului pe acest an dar a afirmat ca profitul total a crescut.
Pentru a-si spori veniturile, Flamingo Computers isi extinde nu numai lantul de magazine ci si oferta pe retail in zona produselor electronice. Compania a inceput sa vanda deja in magazine televizoare si camere foto-video digitale. In curand va comercializa sisteme audio si home cinema.
Grupul Flamingo este detinut in proportie de 89,5% de Dragos Cinca iar 5% din actiuni apartin unuia dintre cei trei fondatori ai companiei, Varol Islam. Restul companiei este in proprietatea unor actionari mai mici, in general din cadrul managementului Flamingo. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO