Prima pagina

FMI: Banca Nationala si Guvernul sunt prea optimisti in privinta inflatiei

16.11.2007, 19:20 14

Singura posibilitate de a readuce inflatia pe palierul de 5% intr-un orizont de timp scurt si fara costuri economice mari este o buna corelare intre politica monetara si cea fiscala, insa acesta este doar un scenariu optimist, considera Fondul Monetar International (FMI).
"Daca se intareste politica fiscala acum, ceea ce ar presupune ca in 2008 deficitul bugetar sa ramana la 1%-1,5% din Produsul Intern Brut, fata de proiectia Guvernului de 2,7%, atunci cu o crestere moderata de dobanda se va putea tempera inflatia in a doua jumatate a lui 2008, fara efecte adverse pentru economie", a declarat Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul regional al FMI pentru Romania si Bulgaria, la un seminar organizat de ING. El subliniaza ca, din punctul de vedere al FMI, aceasta este "cea mai buna situatie posibila".
Momentan, oficialul Fondului vede insa o coliziune intre politica monetara, care este in plin ciclu de intarire, si cea fiscala, care continua sa se relaxeze.
"Daca BNR va ramane singura in lupta cu inflatia, atunci acest proces va fi costisitor. Politica fiscala trebuie sa joace un rol important", spune Ansola.
El a aratat ca prin politica fiscala sunt reglate cheltuieli reprezentand 40% din totalul cheltuielilor din economie, influentand astfel semnificativ cererea agregata. "Daca nu se actioneaza corelat acum, vom vedea inflatie mare pentru o perioada mare de timp."
Scenariul pesimist, care presupune ca BNR sa forteze o crestere semnificativa a dobanzii pentru a limita asteptarile inflationiste, ar genera pe termen lung o diminuare a investitiilor de capital, ceea ce se va traduce printr-o reducere a potentialului de crestere al economiei. Perspectiva FMI asupra evolutiei inflatiei in perioada urmatoare merge pe varianta pesimista, Ansola considerand ca autoritatile au o "gandire prea optimista" cand se asteapta ca varful de inflatie din octombrie sa fie unul punctual, care sa fie depasit rapid.
Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR, spune ca inflatia din octombrie, de 1,08%, a depasit-o din nou pe cea indicata de modelul de prognoza al bancii centrale, care indica un nivel cu 0,2 puncte procentuale mai mic.
"Cred ca proiectia BNR privind inflatia anuala, de 5,7% in decembrie, este extrem de conservatoare, avand in vedere varful de aproape 7% atins in octombrie", comenteaza Ansola, care vede destul de probabila materializarea in lunile urmatoare a unor factori de risc extern indentificati si de BNR. Oficialul FMI subliniaza ca preturile alimentelor au crescut la nivelul intregii Europe, iar la nivel mondial dezvoltarea rapida a Chinei si a Indiei pune presiune pe resurse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO