Prima pagina

FMI: Salariile bugetarilor distorsioneaza mediul privat

19.07.2007, 19:48 9

Salariile birocratilor au ajuns in ultimii 2-3 ani sa fie aproape duble fata de castigul mediu pe economie si pun in pericol nu numai finantele publice, ci si piata muncii, prin concurenta agresiva pe care statul o face companiilor private, considera reprezentantii regionali ai FMI.
"Dupa ce au fost aproape dublate in 2004, salariile din administratia publica erau, la sfarsitul lui 2006, aproximativ de doua ori mai mari decat salariul mediu. Prin comparatie, in Germania, salariile din sectorul public sunt apropiate de medie, iar in Cehia sunt cu 10% sub salariul mediu pe tara", spun Costas Christou si Juan Fernandez-Ansola, reprezentantii FMI in regiune, intr-un articol publicat integral in pagina 3 a ZF.
Opiniile lor sunt dintre cele mai dure exprimate pana acum de Fond, in conditiile in care exuberanta guvernantilor, alimentata de cresterea economica a ultimilor ani, a atins cote maxime. Statul a devenit market-maker pe piata muncii, in conditiile in care a majorat exploziv salariile birocratilor si a fost unul dintre cei mai mari angajatori din economie in ultimii ani, concluzioneaza cei doi oficiali ai FMI.
"Cresterea accentuata a salariilor din sectorul public a pus presiune pe salariile din sectorul privat, iar analizele statistice arata ca in ultimii 5-6 ani cresterile salariale din domeniul public au afectat sectorul privat. Mai mult, daca ne uitam la angajarea fortei de munca, observam ca numarul total de salariati a crescut in sectorul public in detrimentul celui privat", spun cei doi in articol.
Salariul mediu din administratia publica s-a apropiat de 500 de euro in primele cinci luni ale acestui an, in crestere cu 20% fata de media de anul trecut. In 2006, salariul mediu al birocratilor se dublase deja comparativ cu nivelul din 2004, depasind 400 de euro. Comparativ cu salariul mediu net pe economie, castigul din administratie este in prezent cu aproape 70% mai mare. In urma cu 10 ani, adica in 1997, salariul mediu pe economie era sensibil mai mare decat cel din administratie, noteaza oficialii FMI.
"Noi avem o problema de ansamblu cu cresterea prea rapida a salariilor, fata de ritmul productivitatii. De aceea opinia mea priveste nu doar sectorul bugetar, ci intreaga economie", comenteaza Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante.
"Din moment ce se manifesta o penurie pe piata muncii, atragerea de forta de munca inseamna crestere de salarii, in conditiile in care nu avem o productivitate corespunzatoare. Consecinta imediata este cresterea deficitelor externe", spune Daianu. El considera insa ca majorarile salariale sunt necesare pentru o administratie mai eficienta, dar numai in conditiile restructurarii birocratiei actuale.
"Reforma administratiei inseamna cresteri salariale, dar si restructurare de personal", a conchis fostul ministru de finante.
Influenta statului pe piata muncii se simte nu doar prin nivelul salariilor, ci si prin numarul angajarilor facute in ultima perioada. La finele lunii mai 2007, numarul functionarilor din administratia publica a depasit in premiera nivelul de 200.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO