Prima pagina

Fondul american SigmaBleyzer a cumparat Covalact

07.08.2007, 21:18 58

Covalact, unul dintre principalii producatori de lactate din piata locala, cu afaceri de peste 15 milioane de euro anul trecut, a vandut 70% din actiunile companiei fondului de investitii american SigmaBleyzer pentru aproximativ 7 milioane de euro, potrivit unor surse din piata.
Aceasta este prima investitie a fondului american pe piata romaneasca.
"In ultima perioada am inregistrat cresteri de maximum 5%-10% si din lipsa de capital nu am mai putut sa ne extindem pe piata. Pentru a putea creste cota de piata si a face noi investitii am decis sa vindem pachetul majoritar unui fond de investitii", a declarat pentru ZF Ioan Balan, directorul general si actionarul majoritar al companiei.
Tranzactia a fost confirmata si de reprezentantii fondului de investitii american SigmaBleyzer Southeast European Fund IV (SBF IV) din Romania. Fondul lansat in august 2005, a atras pana in februarie anul acesta plasamente in valoare de 250 de milioane de euro, 20% din investitii fiind detinute de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare(BERD).
"Am achizitionat pachetul majoritar al companiei Covalact deoarece industria lactatelor va avea o crestere sustinuta pe plan local, dar si pentru ca este unul dintre sectoarele de interes ale fondului", a declarat Radu Bugica, country manager al SigmaBleyzer in Romania.
Niciuna dintre companii nu a dorit sa dezvaluie valoarea tranzactiei sau a pachetului achizitionat, insa, potrivit unor surse din piata, producatorul de lactate din Covasna este evaluat la aproximativ 10 milioane de euro. Astfel, in conditiile in care aceleasi surse sustin ca SigmaBleyzer detine in prezent 70% din actiunile producatorului din Covasna, tranzactia este evaluata la aproximativ 7 milioane de euro.
Covalact detine o cota de piata de 2%, potrivit reprezentantilor companiei, si a finalizat anul 2006 cu o cifra de 15 milioane de euro. Balan estimeaza ca pe fondul majorarii preturilor la materia prima compania va inregistra anul acesta o crestere de 15% fata de 2006, putand sa obtina la sfarsitul lui 2007 o cifra de afaceri de circa 17 milioane de euro.
Piata produselor lactate va creste anul acesta in medie cu peste 12-15% comparativ cu 2006, vanzarile de lactate putand sa depaseasca astfel un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO