Prima pagina

Fondul de investitii EIP I a iesit din afacerea GazVest

21.04.2005, 20:08 31

Fondul de investitii Environmental Investment Partners I si-a vandut pachetul de 28% din actiunile distribuitorului privat de gaze GazVest Arad catre omul de afaceri Victor Dombrovschi, care a devenit actionar majoritar cu o participatie de 60%.

Fondul regional de investitii face astfel "exit"-ul din singura investitie derulata pe piata romaneasca, GazVest Arad.

Valoarea tranzactiei dintre fondul de investitii si Dombrovschi nu a fost facuta publica de catre partile implicate. Surse din piata sustin ca afacerea ar putea depasi 5 - 6 mil. euro, in conditiile in care pe langa pretul achitat deja de cumparator, suma se va majora in functie de performantele companiei in urmatorii cinci ani. Pachetul de 28% din actiunile GazVest are o valoare nominala de 2,84 mil. euro la o valoare a capitalului social de 406 mld. lei (circa 10 mil. euro).

"Am vandut domnului Dombrovschi pachetul nostru de actiuni la GazVest. A fost o vanzare profitabila, o afacere buna. Este o tranzactie cu o structura complexa, care are la baza o formula de pret ce se calculeaza si in functie de performantele viitoare ale companiei", a comentat pentru ZF Adam de Sola Pool, chief investment officer al fondului de investitii EIP.

"Nu putem face comentarii legate de valoarea tranzactiei, datorita clauzelor de confidentialitate. In ceea ce priveste planurile de investitii viitoare in GazVest, intentionam sa investim peste 5 mil. euro in perioada 2005 - 2006. Compania are nevoie de o injectie de capital", a spus Victor Dombrovschi.

Fondul a intrat in afacerea GazVest Arad, unul dintre cei mai mari distribuitori privati de gaze din Romania, in anul 2001 investind aproximativ 3,3 mil. euro in companie.

GazVest are peste 20 de concesiuni pentru distributia de gaze naturale in judetele Timis, Arad, Bihor, cu operatiuni in extindere in zona localitatii Satu Mare. Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 59 mld. lei (1,45 mil. euro) si a raportat o pierdere de 15 mld. lei (circa 400.000 euro).

Victor Dombrovschi spune ca este interesat de preluarea celorlalte 40% din companie, din care cel mai important actionar este SIF Banat-Crisana cu 25%.Actiuni mai detin firma Comera - 12,34%, Liviu Ilievici - 0,0036%, fondul de investitii Evanston Capital Advisors - 0,055%.

Liviu Ilievici, fost director general al GazVest, controleaza societatea de constructii Comera. Ilievici fusese pus in 2003 sub urmarire penala pentru pagube de un milion de dolari aduse societatii dupa auditul care a urmat intrarii SIF Banat-Crisana in actionariatul societatii.

Victor Dombrovschi, om de afaceri cu cetatenie romana si australiana, a intrat in 2003 in afacerea GazVest, cand a cumparat prin licitatie un pachet de actiuni care apartinea initial firmei Comera, antreprenor al companiei GazVest. Dombrovschi detine 15% din actiunile firmei Ecorec, care administreaza groapa ecologica de gunoi de la Glina-Bucuresti, una dintre cele mai mari din Europa de Est. El mai detine participatii in companii care activeaza in industria de divertisment de pe Litoral.

EIP I, cu o capitalizare de 22 mil. euro, are ca principali finantatori BERD, grupul financiar francez Caisse des Depots si cel american First Analysis Corporation, respectiv guvernul elvetian. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO