Prima pagina

Forte ataca pietele externe si se uita spre bursa

16.01.2004, 00:00 16

Forte Company, unul din cei mai vechi integratori de sisteme IT de pe piata romaneasca, prevede o consolidare a pietei autohtone de tehnologie a informatiei in preajma integrarii UE. Compania a decis sa-si majoreze capitalul social, studiaza posibilitatea iesirii pe bursa si pregateste atacarea pietelor externe.
Forte Company este prezenta de 14 ani pe piata, dar pana acum a preferat sa se mentina in zona "low profile". In 2002 s-a situat printre primele 20 de intreprinderi mijlocii din punct de vedere al nivelului profitului brut (104 miliarde de lei a€“ echivalentul a 3,1 milioane dolari), devansand de pilda Elvila, conform topului national realizat de Consiliul national al IMM private. De asemenea, compania s-a aflat anul trecut printre primii patru mari jucatori din domeniu, potrivit Topului national al firmelor, realizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
"Am inceput anul 2004 in forta, semnand in primele zile contracte in valoare totala de 12 milioane de dolari", afirma Cristian Constantinescu, presedintele consiliului de administratie si director general.
Anul trecut, compania a avut incasari totale de 20 de milioane de dolari, iar pe 2004 spera sa atinga o crestere de 25-50%. "Daca vreau sa fiu retinut, as spune ca vom atinge 25 de milioane de dolari; daca ma uit la rezultatele de pana acum, cred ca batem spre 30 de milioane $", a declarat pentru Ziarul Financiar Constantinescu.
Forte Company a avut in 2002 un profit net de 77 miliarde de lei (echivalentul a 2,3 milioane de dolari), conform Ministerului Finantelor.
Pe langa serviciile de integrare, Forte ofera si servicii de comunicatii (prelucrare si transmitere date, Internet, e-mail), de distributie a echipamentelor IT si a produselor software, proiectare si dezvoltare de aplicatii software pentru afaceri, precum si servicii de suport tehnic si intretinerea sistemelor informatice.
Compania a decis, in acest an, sa renunte la statutul de SRL si sa devina societate pe actiuni, "un pas preliminar pentru o posibila oferta publica de vanzare de actiuni in urmatorii doi-trei ani", a anuntat Cristian Constantinescu. Forte Company si-a majorat capitalul social cu 20 de miliarde de lei. "Am decis aceasta schimbare la fata a companiei pentru a ne pregati de perioada de consolidare a pietei IT din Romania ce va preceda aderarea la Uniunea Europeana", a adaugat el.
In ultimii ani, cateva companii autohtone IT&C au anuntat ca se gandesc sa iasa pe bursa: Intrarom, RomTelecom, UTI Group sI Flamingo Computers. Deocamdata, nici una nu a facut pasul hotarator in acest sens.
Forte, care are in prezent 200 de specialisti IT ce se ocupa de administrarea a 50.000 de computere din tara, a anuntat ca pe 2004 se va orienta spre serviciile de outsourcing si call center (centru de suport tehnic), intentionand de asemenea sa inceapa ofensiva in Occident. Deocamdata insa, Forte, care este prezenta in 15 orase mari din tara, se va extinde in toate capitalele de judet.
Partener al IBM si Microsoft, Forte Company lucreaza acum cu peste 40 de sub-contractori, printre clientii sai numarandu-se in special institutii publice precum Ministerul Finantelor, Directia Generala aVamilor si Oficiul pentru Ocuparea Fortelor de Munca. Principalii actionari ai companiei sunt cinci persoane fizice, directorul Cristian Constantinescu, detinand un pachet de peste 43% din actiuni.
dan.dragomir@zf.ro ; victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO