Prima pagina

Fostul sef al Bancii Transilvania a fost arestat

21.11.2002, 00:00 202

Soc pe piata financiara romaneasca. Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania, Bancherul Anului in 2000 si unul dintre cei mai apreciati conducatori de banci, a fost arestat in dosarul fraudei de la sucursala Bacau a bancii.
Procurorii de la Parchetul National Anticorputie au dispus marti seara inceperea actiunii penale si arestarea prevenita a lui Pop pe o perioada de 30 de zile. El este acuzat ca a acordat nelegal administratorului unei firme - Benone Beca - credite insumand 19 miliarde de lei. De asemenea, este acuzat ca nu a luat masuri pentru executarea garantiilor bancare desi banca pe care o conducea inregistra prejudii mari - aproape 150 miliarde de lei -  in urma fraudelor de la Bacau.
In primavara acestui an au aparut primele informatii privind problemele de la aceasta sucursala. In octombrie, au inceput si primele arestari cu directoarea sucursalei - Carmen Negoita - si alti functionari ai bancii. Ei sunt acuzati ca s-au asociat cu mai multi patroni pentru a savarsi o serie de infractiuni.
Pana acum pentru banca afacerea inseamna o pierdere de 75 miliarde de lei, suma care nu a mai fost inca recuperata.  
In acest dosar sunt cercetate 60 de persoane. Iosif Pop, pana ieri directorul Camerei de Comert Cluj, si Nicolae Tarcea, directorul departamentului juridic si de risc bancar din Banca Transilvania, au fost chemati marti la Bacau pentru audieri in acest dosar. Dupa mai multe ore de audieri inclusiv de procurorul PNA Bacau, confruntarea cu directoarea fostei sucursale Bacau precum si cu o alta serie de functionari ai bancii, pe numele lui Pop a fost emis mandat de arestare. De altfel, el este acum in arestul Politiei din Bacau.
Celalalt audiat, Nicolae Tarcea a fost lasat in liberate, el urmand sa ramana la dispozitia organelor de ancheta pentru ca stie situatia intregii afaceri.
"Acum practic a fost vorba de un singur dosar. Pot aparea si altele pentru ca de fapt problema sucursalei Bancii Transilvania din Bacau este o increngatura de fapte penale. Numai la sfarsit se va vedea daca Iosif Pop a fost sau nu implicat cu adevarat", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Tarcea. El nu a dorit sa comenteze in vreun alt fel aceasta decizie.
Conform unor surse, functionarii sucursalei bancii implicati in aceasta frauda s-au coalizat impotriva lui Pop.
Ironia sortii este ca el a fost cel care a sesizat organele de ancheta in privinta a ceea ce s-a intamplat la Bacau.
 Pop a devenit cunoscut dupa ce a creat Banca Transilvania si i-a crescut constant valoarea. Acum opt ani bancherul a pornit  cu 4 milioane de dolari aceasta banca si a adus-o la o valoare de 65 milioane de dolari in primavara acestui an. Nici un actionar nu a fost nemultumit. El a condus banca cu o mana de fier si tocmai de aceea nu "era iubit" de angajati. Dupa cum spun cei care au lucrat de-a lungul timpului cu el, in fata lui nu "misca nimeni". Pana in acest an imaginea lui a fost impecabila. Tocmai de aceea multi investitori au cumparat actiuni ale bancii, care sunt tranzactionate la bursa.
In primavara acestui an, lucrurile au luat insa o turnura negativa. Pop s-a certat mai intai cu principalii actionari ai bancii - BERD sI importanti oameni de afaceri din Cluj. A pierdut presedintia bancii, ramand doar membru in Consiliul de Administratie. Intre timp actionari au inceput sa caute un alt presedinte executiv.
Pop a sperat pana in ultima clipa ca nu va fi inlaturat, dupa ce i-a imbogatit pe actionari. Acestia insa l-au ales pe Robert Rekkers, fostul presedinte al ABN Amro Romania, sa conduca banca. La ultima Adunarea Generala a Actionarilor Pop a facut "circ" si si-a anunt public demisia si plecarea din banca. A avut la dispozitie doar o zi sa predea biroul si sa-si ia lucrurile.
La inceputul acestui an au aparut primele zvonuri privind o posibila frauda la Banca Transilvania. Bancile au fost chiar atentionate discret de Banca Nationala in privinta acestei probleme. BNR efectuase un control la sucursala de la Bacau. In primvaara un inalt bancher intrebat de Ziarul Financiar despre ceea ce se intampla la Banca Transilvania a declarat laconic: " Ce sa se intample? A avut o gripa, dar i-a trecut. Cum s-a intamplat? Pop a fost tradat de un prieten".
Desi stia ca nu va mai fi ales presedinte al Consiliului de Administratie la Transilvania, la intrunirea Asociatiei Bancare din primavara Pop nu i-a anuntat pe bancheri care l-au ales vicepredintele al Asociatiei Romane a Bancilor. Bancherii au fost extrem de furiosi existand cateva tentative de a fi dat jos. Acum conducatorii bancilor, contactati de Ziarul Financiar, au declarat ca sunt socati de ceea ce i s-a intamplat lui Pop. Cei mai multi au insa dubii in privinta acuzatiilor, considerand ca "sunt prea subtiri", iar ancheta se putea face in libertate.
In urma informatiilor privind arestarea lui Pop, ieri la Bursa actiunile au scazut in prima parte a zilei cu 8%. Ulterior conducerea Bursei a decis sa suspende actiunile de la tranzactionare.
Pe piata interbancara ieri a fost putina agitatie. Multe banci adopta o pozitie de asteptare fata de Banca Transilvania. 
Actualul presedintele executiv al bancii de la Cluj este plecat din tara.
Banca a atars ieri atentia ca a adoptat masuri pentru intarirea controlului intern, prin revizuirea calitatii procedurilor si normelor aplicate, in urma fraudei inregistrate la sucursala din Bacau
"Consideram acest caz un incident regretabil, care din punctul nostru de vedere a fost lamurit. Dezvoltarea unei structuri moderne de management al riscului precum si implementarea noului sistem informatic centralizat conduc la reducerea la minim a probabilitatii aparitiei unor evenimente similare in viitor", a anuntat banca.
De asemenea, conducerea bancii considera ca audierea lui Nicolae Tarcea, seful Departamentului juridic, "se inscrie in derularea normala a anchetei intreprinsa de Parchetului National Anticoruptie".
Pop are 52 de ani si inainte de a lucra la Banca Transilvania a fost director al unei sucursale a Bancii Nationale din Ardeal. Anterior, prin anii 1990, a fost seful sucursalei de la Cluj al Bancii Romane pentru Comert Exterior.
Dupa Revolutie in Romania s-au mai inregistrat cazuri in care conducatori de banci au fost arestati. Pe aceasta lista se inscriu Alexandru Dinulescu - Bankcoop, Marcel Ivan -Credit Bank, Razvan Temesan - Bancorex, Camenco Petrovici - CEC sau Liviu Istrate- Banca Agricola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO