Prima pagina

Fostul sef de la Sanex conduce Global Finance

13.01.2005, 00:00 20

Stefan Bucataru, fostul director general al producatorului de placi ceramice Sanex Cluj, conduce de la inceputul acestui an operatiunile din Romania ale Global Finance - Grecia, unul dintre cei mai importanti administratori de fonduri de investitii din regiune.
"Noua echipa de conducere corespunde de fapt unei noi etape din strategia Global Finance pentru Romania, unde vizam deja investitii pe termen lung", a declarat pentru Ziarul Financiar Stefan Bucataru.
Bucataru, 42 de ani, a ocupat anterior functia de director general la Sanex Cluj, companie preluata din primavara anului trecut de catre familia austriaca Lasselsberger, care detine una dintre cele mai mari afaceri cu materiale de constructii din Europa.
Din echipa lui Bucataru mai face parte si Radu Momanu, fost director de corporate finance & treasury la Carpatcement Romania, filiala locala a producatorului german de ciment HeidelbergCement.
In perioada 2000 - 2004, ambii au lucrat la restructurarea unor capacitati industriale mari cum este cazul Sanex Cluj, respectiv fabricile de ciment Casial Deva, Moldocim Bicaz si Romcif Fieni.
Stefan Bucataru a condus rearanjarea afacerii Sanex, fiind "plasat" in managementul companiei de catre o firma de consultanta canadiana angajata in acest scop de catre actionarul principal al companiei.
Anterior, acesta a lucrat in diverse industrii la "multinationalele" Colgate Palmolive (industria bunurilor de larg consum - FMCG) , Friesland (lactate) sau SAB (bere).
Global Finance a ridicat mai multe fonduri de investitii pentru Romania si zona Balcanilor, unde a investit sau are in derulare sume de pana la o jumatate de miliard de dolari. Printre fondurile administrate de catre Global Finance se numara Black Sea Fund (lansat in 1998) si Global Growth Fund (lansat in 2003), destinat intreprinderilor mici si mijlocii, unde unul dintre actionari este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Cel mai mare dintre acestea este Black Sea Fund, cu o capitalizare de circa 100 mil. $.
Printre investitiile din portofoliul Global Finance Romania se numara Sicomed (unul dintre cei mai importanti producatori din industria farmaceutica), Chipita Romania (FMCG), Orange (telefonie mobila), Delta Romania (inghetata), Loulis (panificatie), Neoset (industria mobilei), Germanos (lant de magazine pentru echipamente GSM), Romcolor (adezivi produse plastice) si Axxon Romania (comert).
Stefan Bucataru urmeaza sa intre in Consiliul de Administratie la Sicomed din partea actionarului majoritar Venoma Holdings, vehicul de investitii in care este implicat Global Finance.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO