Prima pagina

Francezii de la Proxim vor repeta in provincie proiectul Orhideea

18.02.2005, 00:00 25

Compania Proxim Construct, responsabila alaturi de grupul francez de constructii Vinci pentru dezvoltarea si ulterior vanzarea proiectului comercial Orhideea, care include si un hypermarket Carrefour, are in plan pentru urmatorii ani mai multe centre comerciale de cartier in orasele cu o populatie mai mica de 300.000 de locuitori.
"Vrem sa repetam si in orasele mai mici ce am facut cu proiectul Orhideea. Si orasele cu peste 100.000 de locuitori au un potential comercial important. Sigur ca dimensiunile vor fi mai mici, iar investitia nu va fi de 25-30 de milioane ca in cazul Orhideea, ci mai degraba de 5-10 milioane de euro", a declarat pentru ZF Christian Hiver, directorul general al companiei. Spre deosebire de proiectul Orhideea, investitia implicata de centrele comerciale de cartier va fi facuta de Proxim.
"Suntem cu ochii pe cinci terenuri, primul fiind aproape achizitionat si cred ca anul acesta ar putea incepe cel mai devreme si lucrarile la primul magazin. Nu vom neglija nici orasele mari, fiind foarte aproape si de cumpararea unui teren in Timisoara unde vom dezvolta un proiect asemanator cu Orhideea. Mai mult, am activat ca si consultanti pentru un grup de investitori romani care au cumparat un teren la Constanta, unde am putea sa incepem in acest an si dezvoltarea unui centru comercial, daca investiorii vor decide acest lucru", a mai spus Hiver.
Planurile dezvoltatorului in domeniul comercial iau in calcul, potrivit lui Hiver si deschiderea in urmatorii doi-trei ani a primei galerii comerciale dedicat exclusiv marcilor de lux.
"Este vorba de o investitie de pana la 10 milioane de euro. Spatiul comercial va fi de aproximativ 2-3.000 de metri patrati si galeria va fi amplasata in centrul Bucurestiului, urmand sa includa numai produse de lux. Sunt tot mai multi oameni care au venituri mari si foarte mari, iar aceasta nisa de piata nu este inca acoperita", a completat Hiver.
Activa pe piata romaneasca din anul 1997, Proxim este o companie specializata in crearea si inchirierea galeriilor din marile spatii comerciale.
Primele proiecte importante ale francezilor au implicat participarea alaturi de grupul francez Vinci in doua proiecte de anvergura, "turnul BRD", unde Proxim s-a ocupat de comercializarea spatiilor si vanzarea imobilului, dar si proiectul comercial Orhideea.
Investitia implicata de proiectul comercial care include si un magazin Carrefour a fost de 25-30 de milioane de euro, iar Proxim a fost subcontractant pentru vanzarea spatiilor comerciale din cadrul complexului. In plus compania a fost implicata si in vanzarea galeriei comerciale in prima parte a anului trecut, pentru o valoare ce se situeaza intre 10 si 15 milioane de euro.
"Randamentul anual al investitiei in galeriile comerciale era situat undeva intre 12-16% si am avut negocieri cu potentiali cumparatori inca inainte de deschiderea efectiva a complexului comercial (septembrie 2003 - n. red.)", a mai spus Hiver.
Desi discutiile cu investitori importanti precum grupul american cu activitati in domeniul imobiliar Heitman au mers foarte departe, pana la urma galeriile comerciale au fost cumparate de un investitor francez.
Din acest an Proxim isi va extinde afacerile si pe segmentul rezidential. "Am cumparat un teren la Sinaia, unde vom incepe constructia unor apartamente. Sinaia este la doar o ora si jumatate de Bucuresti si tot mai multi bucuresteni vor sa aiba o a doua casa la munte, unde sa se duca la sarsit de saptamana sau pe perioada concediului", a completat Hiver, care estimeaza valoarea investitiei intre 1,5 si 3 milioane de euro.
"Toate proiectele pe care le-am facut pana acum au fost destinate a fi vandute. Asa vom face si in continuare. Nu vrem sa vindem neaparat repede, ci sa vindem bine. Daca vom reusi sa vindem si repede si bine, ca in cazul Orhideea, cu atat mai bine", a mai spus Hiver. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO