Prima pagina

Fratii Micula au cerut 195 mil. euro de la BERD

Fratii Micula au cerut 195 mil. euro de la BERD
26.05.2005, 19:44 27

Grupul alimentar European Drinks, detinut de oamenii de afaceri Ioan si Viorel Micula, a depus un dosar la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) pentru obtinerea un credit de 195 de milioane de euro.

Informatia despre proiect, care va fi remis spre aprobare Consiliului bancii pe data de 28 iunie a acestui an, a fost publicata ieri pe site-ul institutiei financiare europene. Dosarul a trecut de o prima faza de selectie, care a constat intr-un audit. De obicei, toate proiectele care intra spre aprobare in Consiliu sunt finalizate.

"Creditul va intari operatiunile grupului European Drinks, prin sustinerea investitiilor pe termen lung si a programului de expansiune. Principalul impact al proiectului propus de European Drinks consta in imbunatatirea guvernantei corporative si a transparentei la nivelul grupului", afirma BERD.

"Grupul se va angaja sa introduca si sa mentina standarde de conducere care vor asigura tranzitia de la o companie de familie la o mare corporatie bine organizata", se mai arata in documentul BERD.

Ioan Micula, presedintele European Drinks, nu a dat detalii despre destinatia fondurilor, dar a confirmat depunerea proiectului la BERD. "Exista proiecte de investitii, dar deocamdata nu putem face publice investitiile", a spus Ioan Micula.

Cei doi frati, Ioan si Viorel Micula, sunt printre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania.

"Negociem tot felul de investitii cu mai multe institutii financiare si costurile acestor investitii. Exista clauze de confidentialitate si nu putem da informatii in mass-media despre aceste investitii", a mai spus Ioan Micula.

European Drinks este cel mai mare grup autohton din industria alimentara. Compania detine apele minerale Izvorul Minunilor, sosurile Regal, sucurile Fruttia, napolitanele Natty, berea BŸrger si are o cifra de afaceri estimata la peste 500 de milioane de euro pe an. Grupul este compus din firmele European Drinks, Scandic Distilleries, care fabrica bauturile alcoolice marca Scandic si Palinca de Bihor, compania de distributie Transilvania General Import Export si firma de produse alimentare European Food.

Platformele industriale si sediile centrale ale companiilor sunt localizate in orasul Oradea, Bihor. Cei doi patroni ai European Drinks au afaceri si in domeniul media prin posturile National TV si N24 si cotidianul Realitatea Romaneasca. Ei au pachete majoritare si la societati din domeniul hotelier.

Grupul a starnit insa in trecut multe controverse datorita neplatii la termen a unor datorii la stat. Potrivit ultimelor declaratii pe aceasta tema, European Drinks nu mai are nici o datorie la bugetul de stat.

Potrivit informatiilor din documentul BERD, European Drinks a fost supusa unui audit de catre Departamentul de Mediu al BERD, care a concluzionat ca firma "indeplineste in totalitate standardele de mediu din Romania si pe cele aplicabile in Uniunea Europeana".

"Produsele noastre sunt fabricate numai cu ingrediente care sa respecte standardele din Uniunea Europeana. Avem toate standardele cerute de UE", a mai spus Ioan Micula, aflat la Amsterdam, la un targ de retail.

Detinerea de certificate recunoscute in Uniunea Europeana a fost unul din punctele cheie in dosarul companiei, se arata in raportul BERD.

"Exporturile noastre au crescut cu peste 100% pe primele patru luni ale acestui an. La acest targ am avut contacte cu cativa retaileri europeni importanti pentru care am putea sa livram", a mai afirmat reprezentantul firmei. European Drinks exporta produsele sale pe pietele din Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Suedia, Moldova si Arabia Saudita.

Strategia de piata a grupului a fost lansarea de produse alimentare la preturi mult mai mici decat ale concurentei. Dupa ce a castigat cota de piata cu aceasta tactica, European Drinks a investit puternic in cresterea calitatii produselor. Ultima decizie strategica importanta a grupului a fost intrarea la sfarsitul anului 2003 pe piata berii. Pentru intrarea pe acest nou segment, grupul a alocat circa 45 mil. euro in constructia unei fabrici la Draganesti, judetul Bihor.

Compania a inregistrat pe primele patru luni ale acestui an o crestere cu 15,5% in euro a cifrei de afaceri. Micula nu a dat publicitatii si valoarea cifrei de afaceri. "Suntem printre putinele companii europene cu o crestere de doi digiti (adica de peste 10% -n.red.)", a mai spus Micula. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO