Prima pagina

FT: De ce softul de securitate e "Made in Romania"

10.11.2006, 19:30 25

Cand gigantii industriei IT se duc la cumparaturi pentru software de securitate, se uita din ce in ce mai mult in Europa de Est, in special in Romania, scrie Financial Times.
Microsoft, spre exemplu, a ales in 2003 o mica firma din Romania - GeCAD. Iar tehnologia dezvoltata de cei de la GeCAD este folosita acum ca baza a tehnologiei antivirus a Microsoft.
Florin Talpes, presedintele Softwin, spune ca 10 companii romanesti de software au fost cumparate in ultimii doi ani de catre grupuri multinationale, nerabdatoare sa exploateze competentele in software ale romanilor.
Talpes, a carui companie este cea mai cunoscuta prin software-ul de securitate informatica Bitdefender, a fost unul dintre speakerii din acest an de la Etre, conferinta IT tinuta la Barcelona. Un alt om care a tinut un discurs la acest eveniment a fost John Thompson, carismaticul director executiv al Symantec.
In acest an, totusi, Bitdefender s-a aflat pe primul loc in lista antivirusilor din SUA, realizata de TopTen Reviews, depasind Kaspersky, produs de compania rusa Natalya Kaspersky's Kaspersky Labs. In acest top, liderii pietei, McAffe VirusScan si Norton Antivirus, se aflau pe locul sase, respectiv sapte.
Rusia are o reputatie foarte buna prinvind calitatea software-ului dezvoltat, cu centre de excelenta la Moscova si Sankt Petersburg. Dar ce a transformat Romania intr-un puternic dezvoltator de software intr-o zona unde competitia este foarte ridicata?, se intreaba FT.
Dupa caderea comunismului, antreprenorii romani nu aveau deprinderile occidentale in afaceri, neavand competente in marketing sau un plan de afaceri.
Insa aveau doua avantaje. In primul rand, o traditie puternica in matematica. "Chiar si astazi vei gasi cu greu o universitate de top in SUA fara un matematician roman in corpul profesoral", a declarat Talpes.
In al doilea rand, printr-un accident geopolitic, programatorii romani erau versati in amenintari informatice.
"In a doua jumatate a anilor '90, Bulgaria era foarte activa in producerea de virusi. Economia Bulgariei nu era intr-o stare foarte buna si tinerii, care erau foarte buni din punct de vedere tehnic, aveau impresia ca situatia economica este cauzata de capitalistii din vest, si nu de lideri locali. Voiau razbunare, asa ca obisnuiau sa creeze virusi si sa-i trimita catre companii vestice prin Romania. Asa ca eram primii afectati", a povestit Talpes.
"In acel moment, principalii antivirusi se actualizau numai la cateva luni, spre deosebire de acum, cand se actualizeaza in fiecare zi. Asa ca am inceput sa construim niste antidoturi si incepand cu 2001 am gasit piata pentru produsele noastre in afara Romaniei", a adaugat Talpes.
In acest moment, Bitdefender se axeaza pe piata PC-urilor folosite acasa si pe cea de servere folosite de companii mici si mijlocii. Cercetarea si dezvoltarea sunt realizate la Bucuresti, in timp ce vanzarile au inceput sa migreze si catre SUA pentru a profita de expertiza pe care oficialii companiei se asteapta sa o gaseasca pe aceasta piata, scrie FT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO