Prima pagina

Fuziunea Bursei cu Rasdaq va fi gata in 2004

17.09.2003, 00:00 17

Fuziunea celor doua piete reglemetate de capital, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Electronica RASDAQ va avea loc anul viitor, conform directorului BVB, Stere Farmache. Fuzinea se va putea realiza dupa intrarea in vigoare a noii legi consolidate a pietei de capital, programata sa fie aprobata la finalul acestui an.
Legea va prevede transformarea BVB in sociatate pe actiuni, fapt care va permite din punct de vedere juridic fuziunea cu RASDAQ, care are in prezent aceasta forma de organizare. Potrivit directorului Bursei, societatea rezultata dupa fuziune au putea sa fie chiar listata pe piata de capital, in conditiile in care actionarii nu vor fi in mod necesar si interemdiari pe piata.
“Fuziunea celor doua burse este realizata de facto: avem un sediu comun, proiecte comune si probleme comune. Mai raman de rezolvat problemele juridice,” a spus Siminel Andrei, presedintele asociatiei brokerilor.
Legea consolidata a pietei de capital vizeaza armonizarea legislatiei romanesti cu reglementarile comunitare. Proiectul legii prevede ca activitatea de compensare decontare trebuie sa fie realizata, de institutii independente, in termen de 18 luni de la intrarea in vigoare. Acest fapt va insemna ca noua piata rezultata dupa fuziune va trebui sa externalizeze acester activitati, care conform proiectului initial de fuziune urmau sa fie realizate tot de Bursa.
Proiectul de fuziune, prezentat oficial in luna mai, prevede integrarea sub umbrela unei singure entitati a tuturor serviciilor legate de tranzactionarea valorilor mobiliare, unul din principalele avantaje fiind reducerea costurilor de tranzactionare.
Dupa unirea pietelor de capital, noua structura bursiera va ajunge la o capitalizare de peste 5 miliarde de dolari, adica mai mult de 11% din PIB. Conform lui Farmache, anul aceta a fost cel mai bun din istoria BVB din punctul de vedere al valorii tranzactiilor. El a estimat ca valoarea totala a tranzactiilor din acest an ar putea depasi 300 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO