Prima pagina

Garantie totala pentru valuta de la CEC

24.12.2002, 00:00 12

Depozitele in lei si valuta constituite de persoanele fizice la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor beneficia in totalitate de garantia statului odata cu aprobarea noului statut de functionare al acestei institutii saptamana trecuta. Garantarea in totalitate a depozitelor in valuta este practic o premiera in sistemul bancar romanesc pentru ca in mod curent depozitele constituite de populatie in banci sunt garantate in limita unui anumit plafon care este actualizat semestrial in functie de inflatie. Acum persoanele fizice primesc, in cazul in care o banca da faliment, in jur de 110 milioane de lei sau echivalentul in moneda nationala a acestei sume daca depozitele sunt in valuta.
Faptul ca de-a lungul timpului CEC-ul a beneficiat in totalitate de garantia statului, avand un  statut aparte, s-a vazut si in nivelul depozitelor in lei, Casa de Economii si Consemnatiuni detinand o cota de peste 30% din totalul depozitelor in banci.
"Cred ca CEC-ul va fi, incepand cu anul viitor, cel mai mare depozitar de lei si valuta al populatiei. Dat fiind faptul ca pentru inceput vom efectua doar operatiuni in valuta pe cont, adica doar transferuri de valuta din conturile deschise la alte banci si omul nu va putea sa vina cu valuta cash, primele raportari vizibile de intrari de valuta vor putea fi facute cel mai probabil in primavara-vara", a declarat pentru Ziarul Financiar, Constantin Teculescu, presedintele CEC.
Cat despre o concurenta neloiala facuta de CEC bancilor prin aceasta masura, mai ales ca economisirea in valuta este inca la "moda", bancherii par sa se fi resemnat cel putin in perioada urmatoare.
"Este un subiect delicat pe care Asociatia Romana a Bancilor l-a mai ridicat. Nu puteam sa acceptam cu usurinta aceasta masura, dar nici nu puteam sa o contestam. Pana la urma este vorba de o lege pe care ca vrem sau nu trebuie sa o respectam. Vom vedea cum vom ridica din nou aceasta problema pentru ca CEC-ul are clar un avantaj fata de celelalte banci in atragerea de depozite. Nu trebuie insa sa disperam", spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Guvernul a aprobat saptamana trecuta statutul CEC care stabileste ca institutia este persoana fizica romana de drept privat, organizata ca societate pe actiuni, cu actionar unic statul roman si cu perioada de functionare nelimitata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO