Prima pagina

Gelin: rezultatele bancilor, mai aproape de realitate

13.08.2003, 00:00 14



Noile reglementari privind provizioanele introduse de BNR de la inceputul anului si raportarile contabile conform standardelor internationale de contabilitate, arata o alta fata a bancilor romanesti. Mai putin vesela. Si totuii, sunt bancheri care cred ca nu anul acesta s-a intamplat ceva, ci inainte de ianuarie 2003, cand bancile faceau raportari reglementate mai... relaxat.



"Nu este corect sa spunem ca profiturile bancilor sunt mai proaste in prima jumatate a acestui an, cifrele mai mici fiind in principal rezultatul aplicarii noului regulament de provizionare, care are efecte importante la nivelul contului de exploatare al unei banci", a declarat Patrick Gelin, directorul general al BRD-SocGen. #leadend#



El spune ca, in anii trecuti, rezultatele bancilor romanesti erau, probabil, supraestimate. "Piata avea rezultate frumoase in sistemul de contabilitate romanesc, insa, conform standardelor internationale, rezultatele erau mai slabe", explica Gelin.



Reprezentantii BCR si Raiffeisen Bank, printre cei mai importanti jucatori de pe piata, nu au dorit sa comenteze aceste aprecieri.



Principala diferenta intre cele doua sisteme este modul de evaluare si inregistrare a provizioanelor. Cea mai mare parte din putinele banci care au anuntat rezultate financiare mai mult sau mai putin detaliate, au inregistrat scaderi de profituri de pana la 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



"Pana acum, provizioanele erau subevaluate. Acum intram intr-o era a adevarului, cu rezultate mai apropiate de realitate", afirma Patrick Gelin.



El spune ca, in conditiile noilor reglementari, BRD a avut un semestru bun, cu o crestere a venitului net bancar cu aproape 10% in termeni comparabili fata de semestrul I 2002. Rezultatul brut din exploatare a inregistrat o crestere de 12%.



Dintre liderii pietei, numai Raiffesen Bank nu si-a facut inca publice rezultatele financiare complete pe primele sase luni.



In acest context, Gelin aminteste ca nu toate bancile de pe piata dau publicitatii rezultate financiare detaliate, care sa permita realizarea unor analize si comparatii. "BRD si Banca Transilvania sunt singurele care publica rezultate complete", spune Gelin. Cele doua banci sunt si obligate sa o faca pentru a respecta regulile de transparenta impuse de statutul de societati cotate la bursa..



Patrick Gelin spune ca efectele noului regulament privind provizioanele nu si-a aratat inca efectele in totalitate. "Este vorba de aplicarea matematica a unor noi reguli, care se vor vedea si la sfarsitul anului. Nu este o problema de degradare a portofoliului bancii din punct de vedere al riscului", sustine directorul general al BRD. Cu toate acestea, statisticile BNR arata restante in crestere la rambursarile de credite.



Gelin admite ca un cuvant de spus asupra profiturilor bancare il are si cresterea concurentei pe piata, in conditiile in care dimensiunea acesteia este prea mica pentru un numar atat de mare de jucatori (38).



"Este adevarat ca din aceasta concurenta crescuta apare o relaxare a conditiilor de creditare, a dobanzilor si comisioanelor", spune Gelin.



Patrick Gelin estimeaza ca tendinta dobanzilor la credite in perioada urmatoare este de stabilizare. El nu crede insa ca aceasta va afecta proiectele de investitii ori capacitatea populatiei de a rambursa credite deja contractate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO