Prima pagina

General Electric ne pregateste ceva

19.06.2003, 00:00 52

"Managerii le-au spus muncitorilor ca trebuie sa se astepte la disparitia catorva zeci de locuri de munca, care vor fi mutate in Romania odata cu inceperea productiei de motoare pentru elicopterele militare."
Sunt cuvintele liderului de sindicat Bill Brown - citat de ziarul american Boston Globe - din fabrica de motoare pentru aeronave de la Lynn (Statele Unite) a celei mai mari companii din lume - General Electric.
Recesiunea care a determinat deja cateva grupuri americane de calibru, printre care Timken si Honeywell, sa isi reloce o parte importanta a productiei din vest catre Ploiesti sau Bucuresti, lucreaza din nou in favoarea Romaniei.
Pentru ca, afectata de scaderea puternica a industriei aeronavale si a bugetelor de aparare, chiar si General Electric (GE) trebuie sa reduca locurile de munca sau sa caute variante mai ieftine de productie pentru divizia sa de profil, GE Aircraft Engine. Una din variante: Romania.
"Cert este ca intentionam sa marim semnificativ prezenta GE in Romania. Daca va fi vorba de cresterea capacitatilor de productie existente sau chiar o investitie green - field (contruirea unei fabrici "de la zero" - n.r.), asta nu putem spune inca. Nu pot comenta informatiile aparute in presa americana", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Ionescu, director regional al GE pentru Balcani, inclusiv Romania.
Cuvintele liderului de sindicat din Lynn si ale lui Dan Ionescu sunt primele semnale clare ca Ferdinando Beccalli, presedintele GE Europe, nu a venit degeaba anul trecut la Bucuresti.
"Trebuie sa creem premizele pentru viitoarea accelerare a afacerilor General Electric (GE) in Romania", explica anul trecut Beccalli, pentru Ziarul Financiar, motivele unei vizite considerate primul semnal al schimbarii atitudini americanilor fata de piata romaneasca.
Beccalli, cel mai inalt oficial GE care a vizitat Romania, venise la Bucuresti pentru a discuta cu primul ministru Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu si a pregati terenul pentru o expansiune care s-a lasat mult asteptata.
"Vreau sa fac in Romania ceea ce au facut predecesorii mei de la GE in Ungaria", afirma atunci Beccalii. In Ungaria, GE a investit peste 1 miliard de dolari si a creat 14.000 de locuri de munca. In Romania, investitiile GE inseamna doar 7,8% din actiunile Banc Post si un joint - venture cu Turbomecanica Bucuresti. Adica cateva milioane de dolari.
De societatea mixta infiintata impreuna cu Turbomecanica Bucuresti anul trecut ar putea fi legate, insa, planurile de relocare a productiei din Statele Unite. Turbomecanica Combuster Products, din care GE Aircraft Engine detine jumatate, produce in prezent combustoare destinate motoarelor de aeronave. Adica piese si, eventual, subansamble, nu motoare.
Oficialii GE si Turbomecanica au anuntat insa, in momentul inceperii parteneriatului, ca investitiile in societatea mixta se vor ridica la 10 milioane de dolari si ca productia, destinata exclusiv grupului american, va creste semnificativ in urmatorii ani. In prezent, vanzarile Turbomecanica Combuster Products sunt de cateva milioane de dolari.
General Electric cumpara din Romania, anual, produse in valoare de 50 - 60 de milioane de dolari, suma mare pentru piata romaneasca insa infima comparativ cu afacerile globale ale grupului.
GE a avut anul trecut venituri totale de 131 de miliarde de dolari si un profit net de 14,11 miliarde de dolari. Grupul este implicat, prin diviziile sale, in mai multe afaceri la nivel international: sisteme energetice, produse industriale, asigurari, consumer finance, industrie plastica, echipamente medicale sau administrarea investitiilor.
In Romania, GE este prezenta prin GE Capital, actionar al Banc Post, si GE Aircraft Engines. Oficialii GE au declarat insa, de curand, ca grupul american este interesat sa se implice mai mult in proiecte legate de energie si infrastructura.
Pana in prezent, pe piata romaneasca exista deja doua mari grupuri americane care au pus in practica scenariul ce ar putea fi urmat si de GE. Iar unul din aceste grupuri se numara printre principalii concurenti ai GE la nivel mondial, Honeywell (cu afaceri de 25 de miliarde de dolari anual).
Fabrica din Romania a Honeywell va ajunge anul viitor la o cifra de afaceri de 200 milioane de euro, dubla fata de anul acesta. Cresterea se datoreaza transferului unor capacitati de productie de la alte uzine ale grupului din Marea Britanie si va implica angajarea a inca 25-30 de salariati. 
Daca in 1998, fabrica de la Bucuresti, singura sub marca Honeywell din regiune, raporta o cifra de afaceri cu putin peste 2 milioane de dolari, in 2002 aceasta depasea 74 mil. dolari, iar anul viitor este posibil sa atinga 240 milioane dolari (200 mil. euro).
Cresterea afacerilor se datoreaza faptului ca Honeywell Garrett SRL, firma ce opereaza fabrica din Bucuresti, va trece pana la finele anului la productia de turbosuflante (echipamente destinate motoarelor diesel), o afacere cu valoare adaugata sensibil mai mare decat cea cu componente si subansamble auto.
Alta mare companie americana care va transfera o parte din productia din Marea Britanie in Romania este Timken, al treilea producator mondial de rulmenti. In urma relocarii, cifra de afaceri a fabricii de la Ploiesti a grupului american se va dubla, pana la 70 de milioane de dolari, in urmatorii ani. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO