Prima pagina

General Electric scoate Kvaerner IMGB pe profit

31.01.2003, 00:00 35

General Electric, cea mai mare companie din lume, va trece pe profit, prin comenzile sale, producatorul de echipament greu Kvaerner IMGB (KIMGB), care are capital majoritar anglo-norvegian.
"Am semnat un memorandum de intelegere cu grupul american pe o durata de trei ani, potrivit caruia vom produce diferite componente pentru General Electric", a declarat Ziarului Financiar, Roar Endung, directorul general al KIMGB.
Varianta este sustinuta si de oficialii General Electric. "Lucram cu Kvaerner IMGB inca de anul trecut si exista un acord cadru pe trei ani care are nevoie de specificatii privind dimensiunea comenzilor din timp in timp", a declarat Dan Ionescu, diretor regional pentru zona balcanica al General Electric.
Comenzile General Electric ar permite, spune Endung, obtinerea unei cifre de afaceri anuale de 20 de milioane de euro, care ar insemna trecerea pe profit a producatorului roman.
"Anul trecut am avut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, iar anul acesta estimam ca vom ajunge la 18 milioane de euro, adica vom atinge break-even point (pragul de rentabilitate - n.red)", a mai spus Endung.
Comenzile noi obtinute anul trecut, in valoare de peste 21 de milioane de euro - cel mai are nivel inregistrat vreodata la IMGB, potrivit lui Endung, asigura in prezent un grad de incarcare a capacitatii de productie de 61%.
"Contractul cu General Electric ne-ar permite sa lucram la capacitate maxima, si astfel sa putem compensa scaderea datorata caderii pietei mondiale dupa 11 septembrie", a mai spus Endung.
Grupul anglo-norvegian Kvaerner a achizitionat pachetul majoritar detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat la Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti (IMGB) in luna august a anului 1998. Prin contractul de privatizare, Kvaerner si-a asumat datoriile IMGB si s-a angajat sa investeasca 54 milioane USD in firma bucuresteana intr-un interval de trei ani. Investitiile Kvaerner in IMGB au vizat in principal capitalul circulant si investitiile in tehnologie. Norvegienii nu au reusit insa sa faca profitabila compania, existand la un moment dat chiar si intentia de retragere de pe piata.
Kvaerner a mai detinut in Romania pachetul majoritar (50,96%) din actiunile Fabricii de Echipamente pentru Centrale Nucleare (FECNE) din Bucuresti, pe care le-a vandut anul trecut catre Nuclearmontaj, firma din cadrul grupului Tender.
General Electric a cumparat anul trecut din Romania marfuri de 50-60 milioane $, de la firme ca Imsat sau Turbomecanica.
General Electric a incheiat recent un contract si cu o alta companie locala, Transelectrica, in valoare de 4,8 milioane euro, pentru introducerea sistemului de achizitie, control si prelucrare a datelor la statiile si centralele electrice conduse de Dispeceratul Energetic National
In ultimele luni, activitatea unor mari companii americane pe piata romaneasca s-a intensificat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO