Prima pagina

Geoana si Martony discuta astazi la Snagov despre statutul maghiarilor

13.07.2001, 00:00 13



Ministrii de Externe ai Romaniei si Ungariei Mircea Geoana si Janos Martony vor incerca astazi la Snagov sa depaseasca impasul legat de legea privind statutul maghiarilor din afara granitelor.

Partea romana, care are obiectii fata de prevederile legii, pare a fi castigat teren dupa ce Comisia de politica externa a Parlamentului European a recomandat Ungariei sa analizeze daca prevederile actului normativ adoptat la Budapesta sunt in acord cu aquis-ului comuniar.

aeful diplomatiei ungare va incerca astazi sa convinga autoritatile romane ca legea este in concordanta cu prevederile europene si nu introduce norme discriminatorii intre cetatenii romani si cei de etnie maghiara.

Ministrul de la Budapesta se va intalni astazi si cu liderii UDMR, urmand sa aiba o discutie legata si de aceasta controversata lege, adoptata in urma cu aproape o luna de Parlamentul de la Budapesta.

Autoritatile de la Bucuresti continua sa aiba rezerve fata de statutul maghiarilor de peste hotare. Primul ministru al Guvernului roman Adrian Nastase, sustine ca abordarea Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European care a cerut Ungariei sa inceapa discutiile cu Romania pe marginea aplicarii legii statutului este "rezonabila si binevenita".

Comisia a amendat, la inceputul saptamanii, raportul referitor la stadiul negocierilor privind aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, cerand administratiei de la Budapesta sa aiba grija ca reglementarile si privilegiile speciale destinate cetatenilor straini de etnie maghiara sa fie in conformitate cu acquis-ul comunitar si in respect fata de tarile vecine.

Intr-un amendament adus acestui raport, Comisia "invita cu insistenta Ungaria sa se pronunte si sa prelucreze toate reglementarile si privilegiile speciale destinate cetatenilor straini de origine maghiara, in conformitate cu acquis-ul comunitar si in respect fata de tarile vecine".

Potrivit unui alt amendament, Parlamentul European "ia act de adoptarea legii privind resortisantii maghiari care traiesc in tarile vecine si de preocuparile exprimate de guvernele roman si slovac legate de aceasta lege si cere Comisiei Europene sa evalueze aceasta legislatie din perspectiva compatibilitatii cu acquis-ul comunitar si a spiritului de buna vecinatate si cooperare intre statele membre".

Cu toate aceste "atentionari" comisia de politica externa a renuntat la alte amendamente mult mai dure care vorbeau de "discriminare" si "efecte de extrateritorialitate susceptibile sa genereze tensiuni etnice".

Primul ministru roman care se va intalni, la randul sau cu seful diplomatiei ungare este multumit de pozitia oficialilor europeni.

"Nu cred ca trebuie sa dezvoltam extraordinar de mult linia etnicista, mai ales ca vedem ce efecte au determinat astfel de exagerari, in special in zona Balcanilor", a sustinut premierul Nastase.

Formulele de discriminare economica si sociala pe baze etnice nu vor crea decat "nervozitati si nemultumiri", adauga el.

Intr-o Europa moderna, construita dupa razboi si, mai ales, dupa caderea comunismului, este firesc ca relatiile de buna vecinatate intre state sa fie dezvoltate pe baza unor valori si a unor principii europene iar din acest punct de vedere dialogul este binevenit.

De altfel, toate obiectiile partii romane ii vor fi transmise astazi demnitarului maghiar intr-un aide-memoire. Ministrul de externe Mircea Geoana va transmite omologului sau ungar propunerile partii romane cu privire la organizarea in acest an a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare si parteneriat activ intre Romania si Ungaria si a comitetelor de specialitate ce functioneaza in cadrul acesteia, inclusiv a Comitetului de specialitate pentru minoritati.

Partea romana spera ca dupa discutii sa obtina un statut asemanator Austriei. Este vorba despre eliminarea Romaniei de pe lista tarilor in care se aplica legea privind statutul maghiarilor.

Potrivit presedintelui comisiei de politica externa din Senat, reprezentantul PDS Ghiorgi Prisacaru, singura rezolvare rezonabila a potentialului conflict ar fi ca legea sa nu se aplice pe teritoriul Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO