Prima pagina

George Soros catre piete: "Vand dolari"

22.05.2003, 00:00 20

Celebrul investitor miliardar George Soros, cunoscut pentru virtutile sale de speculator pe pietele valutare, a declarat intr-un interviu ca vinde dolari americani. Anuntul a pus noi presiuni asupra bancnotei americane, care si-a accelerat deprecierea.
Declaratiile sale pentru postul de televiziune CNBC, facute intr-un moment in care dolarul este la un minim pe patru ani fata de euro si pe fondul unor dubii tot mai accentuate cu privire la politica administratei americane vizavi de moneda nationala, au impins euro rapid peste pragul de 1,17 dolari pe o unitate.
In interviul sau, in care a condamnat politicile administratiei Bush, Soros a dezvaluit ca in prezent cumpara euro si monedele Australiei, Canadei si Noii Zeeelande in defavoarea dolarului, precum si aur, relateaza CNN Money.
Pe parcursul ultimei saptamani, secretarul Trezoreriei americane, John Snow, a facut o serie de declaratii, care au sugerat traderilor valutari ca Statele Unite au abandonat politica "dolarului puternic".
"Trebuie sa spun ca in momentul de fata vand dolari si aceasta pentru ca am ascultat ceea ce mi-a spus secretarul Trezoreriei", a declarat Soros in interviu.
Soros este fondatorul Quantum Endowment Fund, unul dintre cel mai mari fonduri cu capital de risc din lume, si a fost supranumit "Omul care a invins Banca Angliei" (The man who broke the Bank of England) pentru atacul speculativ  din 1992, cand a mizat sume enorme pe deprecierea lirei streline.
Din cauza speculatiilor sale, Marea Britanie a suferit o iesire umilitoare din mecanismul ratelor de schimb europene - precursorul monedei unice actuale a celor 12 state europene. S-a zvonit atunci, ca in urma pariului contra lirei sterline, Soros a castigat circa 1 miliard de dolari intr-o singura zi.
Desi unii analisti spun ca in ultimii ani influenta lui Soros pe pietele financiare s-a diminuat, multi aproba remarcile sale si se tem sa se plaseze impotriva unui trend care a impins dolarul la cel mai mic curs fata de majoritatea valutelor.
Soros a criticat aspru schimbarea de politica initiata de Snow, calificand-o drept "o greseala" si a adaugat ca este o tentativa gresita de a stimula economia Statelor Unite pe seama celorlalte economii ale lumii.
"Este o politica de imbogatire pe seama vecinilor", a spus el. "Cred ca Snow a fost oarecum iresponsabil sa deprecieze dolarul.
Observatorii pietelor spun ca este o miscare foarte neobisnuita ca un fond de risc sa-si faca publica pozitia de tranzactionare pe piata. Oricum, Soros se manifesta de multe ori impotriva conventiilor - mai ales cand sunt in joc si chestiuni politice.
Spre sfarsitul sedintei de marti de la bursa americana, euro a crescut peste 1,17 , la numai o fractiunie de cent de meximul atins in prima zi a saptamanii, de 1,1738 dolari pentru un euro. Tot atunci, aurul a atins un nou maxim pe ultimele trei luni, de 370 de dolari pentru o uncie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO