Prima pagina

GEPF arunca 270 mil. euro pe piata imobiliara romaneasca

23.06.2005, 20:13 14

Fondul de investitii elen Global Emerging Property Fund intentioneaza sa investeasca 270 de milioane de euro pe piata imobiliara romaneasca, a declarat Elias Georgandas, directorul financiar al GEPF.

"Planurile noastre prevad investitii totale de aproximativ 450 de milioane de euro pe pietele imobiliare din Romania, Bulgaria si Serbia, Romania urmand sa beneficieze de 60% din fonduri. Bulgariei i se vor aloca 25% din fonduri, restul urmand sa fie investit pe piata imobiliara din Serbia", a precizat Georgandas.

Durata de viata a fondului ar urma sa fie de 10 ani, perioada efectiva in care se vor realiza investitiile fiind de 3 ani, conform oficialului GEPF. Din suma totala, 150 de milioane de euro sunt fonduri proprii, diferenta pana la 450 de milioane de euro urmand sa fie asigurata din finantare bancara.

Obiectivele vizate de GEPF sunt birourile de clasa A, spatiile comerciale de tipul complexurilor mall si "big box retail" si spatiile industriale. Compania nu va avea o prezenta importanta pe piata spatiilor rezidentiale, pe piata hotelurilor sau a dezvoltarilor de tipul clinicilor medicale private. Rata anuala de rentablitate asteptata de GEPF este de peste 20%.

Obiectivul este realizabil, in opinia lui Georgandas.

"Pe segmentul rezidential, piata are un potential foarte mare. Cu toate acestea, proiectele rezidentiale din Bucuresti nu vor intra in portofoliul nostru, pentru ca nu indeplinesc criteriul de dimensiune, nu depasesc masa critica necesara", a explicat Georgandas. Dimensiunile proiectelor in care se va implica GEPF vor fi cuprinse intre 15 si 70 de milioane de euro.

Conform reprezentantului companiei, fondul va fi avea ca tinta principala dezvoltarea proiectelor imobiliare, achizitiile unor proiecte deja existente urmand sa aiba o pondere mai scazuta. Georgandas nu a exclus realizarea unor joint-venture cu investitorii romani, fiind vizati proprietarii de terenuri. De asemenea, GEPF ar putea realiza proiecte in asociere si cu alti investitori institutionalizati.

Compania intentioneaza sa faca din filiala din Romania un centru regional al operatiunilor din intreaga regiune.

In perioada 1996-2001, Global Finance a achizitionat in Romania participatii la producatori de inghetata (Delta), croissante (Chipita), medicamente (Sicomed), mobilier (Neoset), coloranti pentru mase plastice (Romcolor), panificatie (Titan-Moara Loulis) sau la operatorul de telefonie mobila Orange si lantul de magazine Germanos. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO