Prima pagina

Ghidul pensiilor private: Cum vor arata produsele de pensie

25.09.2007, 12:53 17

In cazul pensiilor obligatorii, produsele oferite de companii vor semana mult intre ele. Aproape toti administratorii au creat fonduri cu risc mediu, doar un fond de pensii obligatorii de pe piata fiind cu un nivel de risc ridicat. Nivelul de risc al unui fond de pensii depinde de modul in care sunt investiti banii.

Un fond cu risc scazut plaseaza banii in depozite bancare sau obligatiuni si are putine sanse sa aduca profituri mari, dar partea buna este ca nici pierderi semnificative nu poate sa inregistreze. Fondurile cu risc mediu pot avea randamente ceva mai mari, pentru ca investesc o parte redusa din pensie in actiuni la companii listate pe diferite burse, dar aici deja exista probabilitatea unei pierderi.

Daca la pensiile obligatorii companiile sunt mai conservatoare
in ceea ce priveste strategia de investitii si prefera sa aiba mai multa siguranta decat profit, in cazul pensiilor facultative lucrurile stau altfel. Desigur, exista si aici fonduri care nu risca foarte mult, dar sunt si produse care investesc o parte importanta din banii clientului, peste 50%, in actiuni listate la bursa.

Aceste investitii sunt mai riscante, dar si profitul este pe masura, iar pensia primita peste zeci de ani ar putea fi mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO