Prima pagina

Gigantul Adobe cumpara firma romaneasca Interakt

06.09.2006, 20:10 59

Compania americana de software Adobe Systems Inc a achizitionat producatorul roman de software Interakt. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Achizitia companiei romanesti este similara cu deschiderea unui nou centru de cercetare si dezvoltare in Europa de Est. In februarie 2005, cand o delegatie a companiei americane a venit in Romania pentru negocieri, surse apropiate discutiilor au spus ca acest centru de cercetare urmeaza sa faca atat distributie, cat si adaptarea unor softuri Adobe pentru telefoanele mobile sau dezvoltare de site-uri in tehnologia Web 2.0. Tot atunci s-a spus ca, in timp, compania ar putea angaja sute de programatori.
Compania Interakt produce software pentru dezvoltare web si comert electronic. Interakt, fondata in 2000, are acum 30 de angajati.
Pentru anul in curs, managerii companiei au estimat anterior o cifra de afaceri de 1,8 milioane de dolari (circa 1,4 milioane de euro) comparativ cu 2005, cand cifra de afaceri a fost de un milion de dolari (aproximativ 800.000 de euro). Managementul a pus aceasta crestere pe seama dublarii numarului de clienti de la 5.000 la 10.000.
Interakt este detinuta de doi tineri softisti, Alexandru Costin si Bogdan Ripa, un pachet minoritar aflandu-se in posesia lui George Haber, american de origine romana, cu o avere estimata la 100 de milioane de dolari. Haber este si Chairman of the Board la Interakt.
Intr-un interviu acordat anterior Ziarului Financiar, Bogdan Ripa - unul dintre actionari - afirma ca produsele Interakt sunt vandute in special pe pietele externe, in SUA si Europa de Vest. "Rata noastra medie de profitabilitate este de 30%", declara Ripa.
Adobe este cunoscuta utilizatorilor de PC-uri mai ales prin formatul de arhivare a documentelor - PDF. Adobe, impreuna cu Macromedia (achizitionata anul trecut), a avut in 2005 venituri de aproape 2,5 miliarde de dolari. Capitalizarea bursiera a Adobe, companie listata pe Nasdaq, este de aproximativ 19 mld. $.
Decizia Adobe de a investi pe piata locala vine in contextul in care si alte multinationale software si-au deschis in Romania centre de cercetare si dezvoltare sau centre de suport tehnic, precum Siemens VDO, Oracle sau HP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO