Prima pagina

Gigantul Allianz intra in Romania prin Asigurari Ion ?iriac

24.08.2000, 00:00 28


Una dintre cele mai mari companii de asigurari din lume, Allianz AG din Germania, a cumparat pachetul majoritar de actiuni (51%) al companiei romanesti de asigurari Asigurari Ion ?iriac-ASIT de la omul de afaceri Ion ?iriac, care a declarat ca este parteneriatul cel mai de elita pe care l-a realizat in ultimii zece ani de activitate.

"Mi se pare logic ca peste tot in toate afacerile mele, mai putin cele sportive, sa gasesc un partener ca sa pot avea o alta deschidere si o alta potential", a afirmat ?iriac.

Allianz a avut in 1999 o cifra de afaceri de 53 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de anul anterior, si un profit net de 2,2 miliarde de euro, beneficiind de cea mai mare capitalizare bursiera dintre companiile europene de asigurari.

In Romania unde activitatea de asigurare este abia la inceput, parteneriatul cu Alliantz, leader international de asigurari, cu cel mai ridicat rating posibil, acordat de toate agentiile de evaluare din lume, reprezinta o garantie certa pentru raspunderile asumate prin politele de sigurare de catre Allianz-?iriac Asigurari SA, inclusiv pentru cele in legatura cu asigurarile de viata si fondurile de pensii.

Noul nume sub care va opera societatea este "Allianz - ?iriac Asigurari" SA, omul de afaceri urmOnd sa detina direct, prin Banca Ion ?iriac si prin grupul sau, 45% din actiuni, restul apartinand managerilor. "Mi se pare ca am facut treaba in regula, cu cine trebuie", a spus ?iriac.

Allianz a tatonat piata romOneasca inca din 1991, pe parcurs discutand cu toate marile societati autohtone de asigurari.

ASIT este cea mai puternica societate de asigurari privata, iar Cristian Constantinescu, presedintele companiei, considera ca este numarul unu pe piata dupa valoare si capacitatea de onorare a obligatiilor asumate.

Prin alianta incheiata, noua societate beneficiaza de o puternica imagine in exterior, bazata de puterea companiei Allianz.

In prima faza, "Allianz-?iriac Asigurari" urmeaza sa faca cunoscut pe piata romaneasca ce inseamna Allianz, ca putere financiara si posibilitati de investitie. "Marele avantaj al nostru va fi momentul in care romanii vor intelege cine este Allianz. Aceasta nu a iesit in 110 ani dintr-o tara in care a intrat. Indiferent cat costa, el isi face treaba", a mentionat ?iriac.

Noua societate intentioneaza sa introduca noi produse de asigurare, cum ar fi cele de sanatate, si sa se implice in administrarea fondurilor private de pensii.

ASIT a fost constant, din 1995 incoace, un concurent puternic al celor doua companii care s-au desprins din fosta Administratie a Asigurarilor de Stat-ADAS, si anume Asirom si Astra, cu o cota de piata care a urcat constant, de la 6-7% in 1995 la cele 9-10% in prezent, in conditiile in care cotele primelor doua au scazut de la an la an.

Capitalul social actual este de 4 mil.$, iar profitul obtinut anul trecut, conform contabilitatii internationale a fost de 0,8 mil. $. Capitalul propriu este de 6 mil. $

Compania a avut incasari din prime de 350 de miliarde de lei in 1999 (23 mil.$), detinand circa 10% din piata asigurarilor non-viata, fata de aproximativ 9% in 1998, cand a avut incasari de 193 miliarde de lei (22 mil.$).

ASIT detine primul loc in domeniul asigurarilor directe de persoane, in cel maritim si de transporturi, la incendii si pagube si raspundere civila generala, cu cote intre 20% si 30%.
"Intrarea Allianz arata ca piata romaneasca a asigurarilor este o piata serioasa, cu potential. Avem in acest moment cele mai mari societati de asigurare din Europa. Este o confirmare a faptului ca, incepand din 1992, piata romaneasca a asigurarilor a devenit o piata concurentiala", spune Nicolae Crisan, directorul Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare din Romania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO