Prima pagina

Grand Hotel Marriott va exista doar pentru ca are garantii de stat

27.07.2000, 00:00 109



Cel mai mare complex hotelier din Romania, Grand Hotel Marriott in constructia caruia s-au investit 180 milioane dolari, majoritatea din imprumuturi externe, va fi deschis oficial la sfarsitul lunii octombrie, dar ce iese in evidenta este ca o investitie privata este facuta cu garantia statului roman fara ca acesta sa castige ceva.

Din nefericire, la fel ca in cazul World Trade Center- Sofitel, pentru care Ministerul Finantelor a acordat o garantie guvernamentala fara ca statul roman sa fie beneficiar al respectivei afaceri, dar pentru care plateste milioane de dolari anual, si compexul Marriott are o garantie data din 1992 si prelungita apoi in fiecare an pana in 1998 cand a demarat constructia.

Garantia este data pentru imprumuturile luate de societatea Grand SRL care a facut afacerea Marriott, iar cei implicati in afacere recunosc ca daca nu ar fi existat garantia, investitia nu s-ar fi facut pentru ca nici un investitor nu-si asuma riscul. Ei sunt nemultumiti chiar ca Guvernul a intarziat sa semneze garantiile.

Societatea Companiilor Hoteliere Grand SRL, proprietarii complexului, are drept actionari grupul austriac Ilbau Holding, cu 55% din pachetul de actiuni, ONT Carpati cu 30% si Overseas Alliance cu 15%. Grupul hotelier Marriott nu este investitor in aceasta afacere ci asigura doar managementul pe o perioada de 30 ani din momentul inceperii constructiei hotelului.

Astfel, statul roman care nu se regaseste printre actionarii respectivei afaceri a acceptat sa garanteze un imprumut in valoare de 116 milioane dolari pe care actionarii de la Grand l-au primit de la un sindicat bancar. Doua banci austriece si sase banci germane conduse de Erste Bank Austria au acceptat sa elibereze sumele din imprumutul de 116 mil.$ cu scadenta la zece ani, doar daca Guvernul garanteaza creditul.

"Garantia guvernamentala din partea statului roman a fost ceruta din cauza instabilitatii politice care exista la vremea respectiva", a spus Radu Banu, director la Grand SRL.

Thomas Eder, director de vanzari si markerting al Grand Hotel Marriott, spune ca acordarea garantiei guvernamentale nu a facut altceva decat sa intareasca ideea ca proiectul din Romania este viabil.

"Noi am avut si asa mult prea multe probleme din partea Guvernului care a intarziat cu semnaturile. Daca nu ar fi existat respectiva garantie nu cred ca am fi ramas in continuare", spune Eder.

Restul de finantare pana la 180 milioane de dolari a fost asigurata de Ilbau Holding care a venit cu 36 milioane dolari si ONT Carpati. Aportul companiei romanesti este de fapt in natura pentru ca ONT a evaluat structura pe baza careia se construieste complexul hotelier la 28 milioane dolari.

"Capitalul social al Grand SRL este de 10 milioane dolari din care sapte milioane in cash, suma varsata de actionarii straini si trei milioane contravaloarea terenului aflat in proprietatea ONT Carpati", a declarat Radu Banu.

ONT Carpati este beneficiarul roman al intregii afaceri, dar este un beneficiar privat. Mai ales ca, pe langa cele 30% din pachetul de actiuni, compania de turism va castiga in zece ani inca 28 milioane dolari pentru ca valoarea structurii cladirii este considerata un imprumut.

Complexul hotelier este realizat pe o cladire care face parte din ansamblul Casa Poporului. O parte din cladire a apartinut Ministerului Apararii Nationale care a fost preluata in 1991 de ONT Carpati.

ONT a avut ca actionari FPS care a cedat pachetul de 70% din actiuni catre SIF Transilvania intr-un proces de compensare. SIF Transilvania a vandut in primavara acestui an, pachetul majoritar - 72,88% catre o companie din Cipru New Marathon Tours Ltd. intr-o oferta publica pentru 2,6 milioane dolari. Compania din Cipru are drept actionari firme cipriote si persoane fizice, actionarul majoritar fiind Amtho Holdings Ltd.

The Grand Hotel Marriott va fi cel mai mare complex hotelier din Romania, cu o suprafata de peste 80.000 metri patrati, distribuite pe 13 nivele (doua subterane si 13 de suprafata).

Hotelul de cinci stele Marriott va avea 402 camere, trei restaurante, sali de receptie si facilitati complete pentru organizarea de conferinte. Grand Offices reprezinta in opinia proprietarilor "spatiul cel mai eficient organizat, din Romania, destinat exclusiv birourilor".

Pe o suprafata de 5.000 metri patrati vor exista supermarketuri, restaurante, baruri, cafenele, magazine de confectii, agentie de turism, banca, curierat si o mini-gradinita pentru copii.

Radu Banu este de parere ca dotarile hotelului sunt cu adevarat cele ale unuia de cinci stele.

"Oferim facilitati standard de ultima ora: conectare la surse de energie si la Internet prin cabluri integrate in podea, mocheta de calitate si finisaje murale adecvate', spune Banu.

In plus, intreaga cladire va fi dotata cu un sistem de aer conditionat modern integrat in tavan.

"Pentru noi Romania este o piata de viitor si avem toate motivele sa credem ca in cel mult zece ani hotelul va incepe sa scoata profit", a adaugat Thomas Eder. El crede totusi ca urmatorii doi ani vor fi cei mai grei pentru complexul hotelier. "Este vorba de perioada in care trebuie sa castigam increderea clientilor", spune el.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO