Prima pagina

Guvern de uniune nationala la Skopje, lupte in nord

14.05.2001, 00:00 17



Peste 30 de rebeli albanezi au fost ucisi in luptele din ultimele zile din apropierea satelor Vakcince si Slupane, dupa o zi de armistitiu care a permis formarea unui guvern de uniune nationala.

"Astazi (sambata - n.r.) am organizat o operatiune importanta, care a inceput la ora 10.10 dimineata, cand am lovit tinte din Slupcane. La 10.20 am atacat o coloana de teroristi inarmati la nord de Slupcane", a declarat purtatorul de cuvant al armatei macedonene, Blagoja Markovski.

"Cele mai intense lupte au avut loc la orele 14.30, cand am lovit o alta coloana la nord de Vakcince. Dimineata am folosit artileria si tancuri, iar dupa-amiaza au intrat in lupta elicopterele", a adaugat Markovski.

Principalele partide ale etnicilor albanezi din Macedonia si formatiunile politice slave s-au intalnit sambata pentru a aproba ministrii propusi de cele patru partide principale (doua slave si doua albaneze) si de alte formatiuni mai mici, inaintea reuniunii de ieri a Parlamentului, care urma sa aprobe componenta noului cabinet, relateaza CNN.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, albanezii vor obtine portofoliile muncii, autonomiei, economiei si justitiei.

Coalitia formata la Skopje a fost salutata de Statele Unite si Uniunea Europeana, care considera ca aceasta solutie este cea mai potrivita pentru a preveni adancirea crizei din fosta republica iugoslava.

Desi acordul de principiu asupra formarii guvernului de uniune nationala a fost atins martea trecuta, Partidul pentru Prosperitate Democratica, albanez, a amanat aplicarea sa, cerand ca mai intai sa fie respectata o incetare a focului.

Liderii Armatei Nationale de Eliberare, gruparea care lupta pentru drepturile albaneze, nu a fost invitata la negocieri.

Partidul democrat SDSM va ocupa posturile de ministru al apararii, de externe, al sanatatii si al mediului. Partidul premierului Liubco Georgieveski, VMRO, va detine in continuare functia de ministru de interne.

Sambata, ministrul de externe Srdjan Kerim, care a avut un rol important in a obtine sprijinul Occidentului pentru operatiunile militare impotriva rebelilor, si-a anuntat demisia, urmand sa devina membru al misiunii macedonene la Natiunile Unite.

Noua coalitie va promova legi pentru a oferi mai multe drepturi albanezilor, care formeaza o treime din populatia Macedoniei, izolandu-i astfel pe rebelii care afirma ca lupta pentru obtinerea acestor drepturi.

Albanezii afirma ca sunt tratati ca si cetateni de rangul doi si fac de mult timp presiuni pentru reforme care sa le asigure mai multe drepturi si sa le imbunatateasca accesul in invatamant si la locurile de munca.

Rebelii albanezi lupta de mai multe luni impotriva trupelor macedonene, iar in ultimele doua saptamani fortele guvernamentale au incercat sa-i alunge din satele ocupate in nordul tarii.

Mii de localnici au fost prinsi in focul luptelor si nu au putut sa se refugieze.

Vineri, reprezentanti ai Crucii Rosii au intrat in satele unde guvernul afirma ca se afla rebeli si au evacuat 69 de persoane, printre care cateva femei gravide si mai multi bolnavi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO