Prima pagina

Howard Johnson: 6 mil. euro in primul an

26.08.2004, 00:00 8



Hotelul Howard Johnson din Capitala, deschis anul acesta, a inregistrat in primele sase luni de functionare un grad mediu de ocupare de circa 50%, a spus Antoni Kuhnen, directorul general al hotelului.



"Aceste rezultate sunt conforme cu asteptarile noastre. Pentru urmatoarele luni ale acestui an ne asteptam ca gradul de ocupare sa fie de 75%, ceea ce ar insemna o medie a primului an de functionare de 60-65%. Ne asteptam ca pe intregul an sa realizam o cifra de afaceri de circa 6 milioane de euro", a declarat Kuhnen.



Howard Johnson este fostul hotel Dorobanti renovat in urma unor investitii de circa 30 de milioane de dolari. Hotelul a fost inaugurat in luna februarie a acestui an.



Hotelul avea un corp de cladire cu o suprafata de 1.200 de metri patrati care era initial proiectat pentru spatii de birouri, insa ulterior a fost destinat unei noi sali de conferinte.



"Cum piata spatiilor pentru birouri este atat de dinamica in Bucuresti si oferta este atat de mare, am decis sa ramanem la activitatea noastra de baza si sa extindem facilitatile de evenimente ale hotelului cu o noua sala de evenimente", a mai declarat Kuhnen.



Howard Johnson are o capacitate de cazare de 285 de camere si apartamente, la care se adauga restaurante, baruri, centre de conferinte cu o capacitate totala de peste 1.000 de locuri, un club de sanatate si o parcare subterana pazita, pe doua nivele.



Hotelul este inclus la categoria de cinci stele, iar tariful pentru o noapte de cazare la Howard Johnson Grand Plaza incepe de la 150 de euro, in perioada de sezon.



Proprietarul hotelului Howard Johnson Grand Plaza din Bucuresti este societatea Grand Plaza Hotel SA, care utilizeaza marca in baza unui contract de franciza. Actionarii companiei, persoane fizice romane, sunt aceiasi cu ai companiei Parc Hotel SA, care detine hotelurile Parc si Turist din Bucuresti.



Dintre acestea, Turist este inchis pentru investitii de renovare, urmand sa fie inclus tot in lantul Howard Johsnon, iar Hotelul Parc se afla deja in reteaua Best Western, care este la ora actuala cea mai extinsa retea hoteliera externa de pe piata din Romania.



Lantul Howard Johnson a anuntat insa ca urmareste dezvoltarea unei retele de franciza in Romania si afilierea a inca opt hoteluri in urmatorii sase ani.



"Suntem in discutii avansate cu proprietarii unor hoteluri din Constanta, Braila si Sibiu, pentru afilierea la Howard Johnson", a mai spus Kuhnen. El nu exclude nici posibilitatea unui al doilea hotel Howard Johnson in Bucuresti.



Lantul Howard Johnson face parte din grupul Cendant, cel mai mare francizor din domeniul turistic, care grupeaza 5.650 de hoteluri.



Celelalte marci ale grupului sunt Days Inn, Travelodge, Ramada, Knights Inn, Super 8 Motel si Wingate Inn. Marca Howard Johnson Grand Plaza Hotel reprezinta cea mai inalta clasificare dintre cele cinci diviziuni ale lantului international, celelalte patru fiind Howard Johnson Plaza Hotel, Howard Johnson Hotel, Howard Johnson Inn si Howard Johnson Expresss Inn.



Romania este dealtfel prima si singura tara din Sud-Estul Europei unde a fost vanduta o licenta Howard Johnson, iar lantul urmareste mai intai sa-si consolideze pozitia pe piata romaneasca, dupa care va aborda si alte tari vecine.



In Bucuresti, cele mai importante hoteluri de cinci stele sunt J.W. Marriott, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza si Intercontinental. Potrivit reprezentantilor din industria hoteliera piata a cunoscut o crestere anul acesta, dupa ce in ultimii ani a fost afectata de evenimente precum atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, razboiul din Irak sau epidemia de SARS. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO