Prima pagina

IBM: Am putea angaja cateva mii de oameni

IBM: Am putea angaja cateva mii de oameni

Mihai Tudor, director general al IBM Romania: Avem planuri de anvergura, iar daca se materializeaza, acestea vor aduce cateva mii de locuri de munca. Timisoara, Iasi si Cluj sunt zone pe care le urmarim cu foarte multa atentie.

11.09.2006, 19:11 126

IBM Romania a ajuns discret la aproape 500 de angajati in centrele sale de suport IT, iar planurile companiei de a deschide noi asemenea unitati si in tara, pe langa cele doua din Bucuresti, ar putea ridica numarul oamenilor implicati in business la cateva mii.
"Avem planuri de anvergura, iar daca se materializeaza, acestea vor aduce cateva mii de locuri de munca", a declarat pentru ZF Mihai Tudor, director general al IBM Romania. Astfel, IBM mareste presiunea pe piata de munca a specialistilor IT, dupa ce companii ca Oracle, HP sau Genpact au deschis asemenea centre prin care furnizeaza servicii de suport IT catre clienti locali sau internationali. Oracle are deja 450 de oameni la centrele sale de suport, iar Microsoft urmeaza sa angajeze 200 in centrul pe care il va deschide la Bucuresti.
"Vom continua dezvoltarea centrelor de servicii IT, iar acestea isi vor extinde dramatic numarul de personal", a spus Mihai Tudor, care a preluat conducerea IBM Romania in iulie. Unul dintre motivele pentru care IBM va angaja mai multi oameni il reprezinta extinderea ariei geografice acoperite de centrele de suport din Romania la alte tari din Europa Centrala si de Est.
"Timisoara, Iasi si Cluj sunt zone pe care le urmarim cu foarte multa atentie", a adaugat el. Compania nu a hotarat inca locatia in care va deschide viitoarele centre si nu a dorit sa ofere detalii despre ritmul in care vor fi desfasurate aceste operatiuni. Seful IBM Romania a precizat totusi ca Moldova reprezinta o "zona preferata" in contextul evaluarii realizate pentru deschiderea unor noi centre de suport IT. De altfel, atat patroni de firme IT&C, cat si companii de consultanta anticipeaza ca in Moldova va urma un val de investitii ale firmelor de inalta tehnologie.
Primul centru deschis de IBM in Bucuresti, Global Procurement Services Group (GPSG), a pornit in 1998 cu 10 angajati si are acum peste 250. GPSG ofera servicii de consultanta, testare si dezvoltare de aplicatii software, dezvoltare de soft pentru circuite integrate, clientii fiind locali (sectorul bancar si public) si internationali.
Cel de-al doilea centru IBM din Capitala, Application Services Delivery Center (AS), avea la deschidere, in urma cu doi ani, 5 angajati, iar acum are peste 200, conform companiei. Centrul AS ofera servicii de dezvoltare, consultanta, mentenanta si packaging software pentru clienti locali si internationali. IBM Romania a oferit ZF in premiera detalii despre acest business. Pe de alta parte, in ce priveste eventualitatea dezvoltarii unor afaceri de tip call-center, Mihai Tudor a spus ca aceasta posibilitate este studiata, dar "nu reprezinta o zona cheie pentru companie."
IBM studiaza insa cu atentie evolutiile de pe piata locala IT si nu exclude achizitia unei firme romanesti, daca aceasta poate aduce in cadrul IBM elemente care sa-i imbunatateasca strategia de business, a spus Mihai Tudor. "Si noi ne uitam cu multa atentie la piata companiilor romanesti, care ofera servicii cu valoare adaugata. Am vazut achizitiile anuntate recent, stim ca vor urma si altele. Este un proces de consolidare normal, care a avut loc deja in alte piete din regiune", a adaugat el.
Directorul general al IBM Romania nu a furnizat cifre privind evolutia businessului companiei pe acest an, invocand reguli interne ale corporatiei. El considera insa ca "in conditiile in care unele mari proiecte de infrastructura se vor concretiza, cresterea pe acest an o va depasi pe cea din 2005", a adaugat el. Conform datelor publicate in Monitorul Oficial, IBM Romania a inregistrat anul trecut un profit brut de 11,1 mil. euro, la o cifra de afaceri de 46 mil. euro. Potrivit oficialilor IBM Romania, cifra nu este relevanta, intrucat nu include toate afacerile locale ale companiei. Pe langa cei aproape 500 de angajati din cele doua centre, IBM Romania are alti peste 200 de angajati.
Proiectele IT vizate de IBM urmeaza a fi desfasurate de sectorul public, care cheltuieste in mod traditional mai multi bani decat companiile private pentru produse si servicii informatice. "Principalele ministere implicate in proiecte IT sunt cel al Administratiei si Internelor, Finantelor, Sanatatii si Muncii, care se afla si la baza strategiei de e-government ce va fi lansata de Ministerul Comunicatiilor", a detaliat Tudor. Conform acestuia, proiectele IT desfasurate de companiile din mediul financiar-bancar nu au avut in acest an amploarea celor de anul trecut, un motiv fiind si acela ca jucatori precum BCR sau CEC sunt intr-o zona de asteptare, legata de preluarea de catre Erste, respectiv de procesul de privatizare.
"Potentialul de crestere al pietei locale IT este inca enorm. Un indicator in acest sens il reprezinta faptul ca tari cu o populatie mai mica, precum Ungaria sau Slovacia, au o piata IT de cateva ori mai mare decat cea locala", a spus Mihai Tudor.
Si pe piata locala, principalii competitori ai IBM sunt cei cu care concureaza pe plan international, precum Microsoft, HP, Oracle sau SAP, la care se adauga si firme locale.
Conform unei estimari realizate de grupul de analiza European Information Technology Observatory (EITO), piata locala de IT va atinge pentru prima oara in acest an valoarea de un miliard de euro. Piata locala de servicii IT, pe care IBM o domina la nivel global, va ajunge in acest an la 162 mil. euro, fata de 137 mil. euro anul trecut, potrivit datelor EITO.

Recruteaza pe rupte

Siemens VDO - Compania a deschis in urma cu sase ani un centru de dezvoltare si cercetare la Timisoara, care are in acest moment peste 1.200 de angajati. La inceputul anului, a fost deschis un nou centru in Iasi, care va ajunge la acelasi numar de angajati in cativa ani.
Hewlett-Packard - Gigantul IT a deschis la inceputul anului un centru de externalizare a proceselor de afaceri. Investitia se cifreaza la 200 de milioane de dolari si se va derula pe o perioada de cinci ani. Pana la sfarsitul anului 2007, centrul urmeaza sa aiba 1.200 de angajati.
Oracle - Una dintre cele mai mari companii de software din lume are deja 450 de angajati. La jumatatea anului oficialii companiei declarau ca ar putea inchiria noi spatii pentru a face fata cresterii numarului de angajati.
Microsoft - Compania a inceput pregatirile pentru deschiderea unui centru de suport in Bucuresti, cand cea mai mare companie de software din lume va ajunge la un numar de 200 de angajati.
Accenture - Compania americana a deschis in Bucuresti un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri, in care vrea sa angajeze 1.000 de oameni in trei pana la cinci ani.
Genpact - La aproape un an de la intrarea in Romania, compania indiana are deja peste 270 de angajati intr-un centru de servicii de afaceri. In cel de-al doilea centru care urmeaza sa fie deschis vor lucra pana la 500 de angajati. In urmatorii 2-3 ani, compania va investi 20 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO