Prima pagina

?igari mai scumpe, bere mai ieftina

28.11.2001, 00:00 19



Accizele la tigari si produse din tutun vor creste cu 10% in urmatoarele doua luni, in timp ce accizele la carburanti, alcool, distilate si bauturi spirtoase vor creste cu 8% din ianuarie. Ordonanta de urgenta aprobata ieri de Guvern mentine la acelasi nivel accizele la vinuri si reduce cu 20% accizele la bere.

Intr-o prima etapa, accizele la tigari vor creste, din decembrie, cu 2%, urmand ca, din ianuarie sa mai fie aplicata o crestere de 8%.

"Masura este in concordanta cu angajamentele asumate de Romania in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana, prin care accizele vor creste gradual, in fiecare an, pana cand va fi atins nivelul minim impus de normele europene", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci.

"Majorarea accizelor inseamna o crestere a pretului tigaretelor intre 2000 si 4000 lei, in functie de marca", spune Gilda Lazar, corporate affaires director la JTI Romania.

"Ordonanta mai prevede si ca tigarile confiscate vor fi valorificate de institutiile statului, probabil la un pret sub cel legal, ceea ce inseamna concurenta neloiala si folosirea neautorizata a marcilor de comercializare", a mai spus Lazar.

Producatorii de tigari convenisera cu Guvernul aplicarea unei majorari de 8% incepand cu anul viitor si elaborarea unui program pe opt ani pentru cresterea graduala a accizelor, a mai afirmat Lazar.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat ca ordonanta aprobata ieri simplifica legislatia in domeniul accizelor, atat prin redefinirea unor produse din categoria "alcoolului, distilatelor si a bauturilor ", cat si a produselor petroliere si prin eliminarea dublei impozitari care se inregistreaza in momentul de fata la unele produse petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO