Prima pagina

Impact Bucuresti pierde contracte de 2,2 mil. $

17.12.2001, 00:00 17



Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a fost pusa in situatia de a rezilia, in acest an, 19 contracte, fapt care a dus la scaderea valorii contractate cu circa 2,2 milioane de dolari, de la 11,2 milioane dolari, majoritatea clientilor acuzand scaderea capacitatii de plata, in urma reintroducerii, incepand de anul viitor, a TVA pentru constructia de locuinte.

"Lipsa parteneriatelor strategice cu patronatul constructor in domeniul constructiilor si investitiilor la nivel local si regional face lipsita de substanta orice angajament de dezvoltare a unei companii. Acest fapt pericliteaza si angajamentele internationale asumate de Romania", se arata intr-un comunicat al Impact.

Potrivit comunicatului, "nu se poate guverna corporativ intr-o economie dirijata si traumatizata brutal prin masuri ce darama planuri de afaceri, relatii contractuale sau angajamente financiare".

Conducerea Impact considera necesara initierea, la cel mai inalt nivel, a unui program de informare si educare a micilor investitori in spiritul orientarii economiilor populatiei catre piata nationala de capital.

Consiliul de Administratie al societatii tine sa informeze investitorii asupra pericolului accentuarii recesiunii pietei constructiilor in 2002, ca urmare a fiscalizarii efective a economiei nationale.

Impact este o societate comerciala pe actiuni, cu capital integral privat, infiintata in anul 1991, prin subscriptie publica.

Compania este cotata la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu anul 1996. Impact construieste vile in ansambluri rezidentiale proprii, avand deschise cinci astfel de ansambluri, amplasate in zona de nord a Capitalei.

Masura eliminarii cotei zero de TVA pentru constructia de locuinte este inclusa in proiectul de lege a TVA adoptat de Guvern.

Data de aplicare a TVA pentru constructii ar putea fi amanata, conform ministrului Lucrarilor Publice Miron Miterea pentru 1 ianuarie 2006 sau 2007, daca oficialii Comisiei Europene si cei ai Fondului Monetar International vor accepta solicitarea Romaniei privind acordarea unei perioade de gratie.

Firmele din domeniu au avertizat ca, pe langa cresterea imediata a pretului caselor cu 19%, piata de specialitate se va confrunta cu o crestere a muncii la negru si cu o majorare a preturilor imobilelor deja construite, alaturi de efectele negative cu care se vor confrunta industria materialelor de constructii, a serviciilor si transporturilor.

Albert Szabo, directorul diviziei de dezvoltare din cadrul Holcim Romania, spune ca introducerea TVA -ului va afecta mai mult sau mai putin pe toti cei care activeaza pe piata materialelor de constructii.

"Lantul producator-antreprenor- beneficiar se va rupe la ultima veriga pentru ca antreprenorul trebuie sa vanda o casa mai scumpa, iar persoanele fizice vor fi astfel cele mai afectate. De asemenea, vor fi loviti si producatorii de materiale de constructii", spune Szabo.

La randul sau, ministrul Miron Mitrea a aratat ca aplicarea TVA ar putea provoca un recul in constructia de locuinte, in conditiile in care fondurile MLPTL au fost deja dimensionate pentru un anumit numar de case.

"Facem presiuni mari si incercam sa-i convingem. Trebuie sa ne tinem de angajamente, dar si sa negociem acolo unde credem ca avem o situatie speciala, cum este aceasta", a afirmat recent Mitrea.

Ministerul Finantelor a anuntat ca, in eventualitatea in care Parlamentul va avea obiectii fata de prevederile proiectului de act normativ, are pregatit un text care instituie o cota redusa, de pana la 50% din cota standard, pentru toate constructiile de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO