Prima pagina

In cateva luni, licitatii pentru UMTS si telefonie fixa

27.04.2001, 00:00 11



Sfarsitul anului ar putea aduce pentru piata locala de telecomunicatii doua licente de telefonie fixa si patru licente de telefonie din a treia generatie (UMTS), proiectul de eliberare al acestora fiind in prezent a€ointr-o faza extrem de avansata", a spus ieri Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

"Pretul de referinta la care vor fi scoase la licitatie licentele se afla inca intr-un proces de evaluare, nefiind stabilita suma finala", a adaugat Nica.

Ministrul considera ca monopolul RomTelecom pe piata telefoniei fixe nu ofera posibilitatea unei scaderi naturale a preturilor pentru acces la Internet prin concurenta libera a furnizorilor.

"Insa in cursul acestui an, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va deveni cel mai important concurent al RomTelecom in ceea ce priveste transmisia de date" a mai spus Dan Nica.

Liberalizarea telecomunicatiilor fixe se va realiza, cel mai tarziu, la 31 decembrie 2002, dar autoritatile intentioneaza ca la acel moment terenul sa fie pregatit si sa existe deja toate conditiile legislative, contractuale si de infrastructura pentru definirea unei oferte cat mai diverse pentru toti utilizatorii romani.

Pregatirea liberalizarii presupune modificarea si adaptarea legislatiei cu privire al interconectare. Nica spune ca trebuie elaborata legea privind reglementarea activitatii operatorului cu pozitie dominanta pe piata, lege care vizeaza direct RomTelecom.

Ministrul a subliniat insa faptul ca toate aceste masuri nu sunt luate pentru a submina pozitia RomTelecom pe piata, ci "pentru a asigura cadrul concurential necesar unei functionari sanatoase a pietei".

Sistemul UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) permite convergenta sectoarelor de comunicatii de tip traditional (voce), date si multimedia, la viteze net superioare tehnologiile actuale.

Desi companiile nu isi formulasera inca ieri o pozitie oficiala referitoare la declaratiile ministrului Nica, analistii spun ca cei mai interesati in obtinerea licentelor vor fi serviciile de telefonie mobila, operatorii de televiziune prin cablu, furnizorii de servicii Internet si SNR.

Pe plan mondial, telefonia mobila din a treia generatie (3G) este extrem de atractiva atat pentru producatorii de echipamente de telecomunicatii cat si pentru operatori, care au facut pana acum investitii de zeci de miliarde de dolari in licente si echipamente.

Inexistenta unui standard multinational - ce determina o instabilitate crescuta a retelei - pune insa piedici insemnate in calea implementarii noii tehnologii.

Analistii estimeaza ca piata telecomunicatiilor mobile multimedia de inalta calitate va atinge in anul 2010 aproximativ doua miliarde de utilizatori pe plan mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO